НОВИНИ

Фестивал в подкрепа на хората с увреждания

bnt avatar logo
от БНТ
16:50, 17.09.2020
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

През настоящата година се навършват 125 г. от създаването на първата трудово-производителна кооперация в България. Още от своето създаване производителните кооперации са важен фактор за развитието на българското общество и икономическия напредък на нацията. Освен това кооперациите имат и огромен принос за интеграция на хората с увреждания.

Днес хората с увреждания в Бургас доказаха, че както всички останали, могат да бъдат полезни в обществото. С помощта на здрав човек те сформираха двойки и засадиха дървета и цветя в Морската градина. Танка е на 76 г., но от 2-годишна е с нарушено зрение на едното око. Признава, че днешната благородна инициатива я е накарала да се почувства значима.

"Посадихме рози, посадихме и цветни храстчета. Не съм добре много, обаче пожелах да дойда, защото вълнението е голямо", споделя тя.

"Направихме наистина нещо много красиво, така да кажа. Създаваш един нов живот. Нищо, че е на дърво", казва и Таня Илиева.

"Дано ги гледат. Като минем, ако сме живи и здрави след години, да им се порадваме и да кажем, че това сме го засадили", допълва Танка.

В резултат на дългогодишното сътрудничество с Агенцията за хората с увреждания, трудово-производителната кооперация организира фестивал в тяхна подкрепа в няколко големи градове. Целта на инициативата е да покаже, че хората с увреждания са също толкова способни, колкото всички останали.

"Нашите кооперации в своето развитие винаги са били със своите социални функции. Те са и най-значимият работодател за хората с увреждания. Осигуряваме както трудова рехабилитация, така и социален живот", заявява председателят на Националния съюз на ТПК д-р Стилиян Баласопулов.

Засаждането на растения успя да приобщи хората с увреждания и им донесе всеобща радост и веселие.

Автор: Елеана Цанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джо Байдън с предупреждение към Лондон за Брекзит
Джо Байдън с предупреждение към Лондон за Брекзит
"Нощ на ангелите" в Пловдив набира средства за млад баща в беда
"Нощ на ангелите" в Пловдив набира средства за млад баща в беда