НОВИНИ

Делото срещу Бобокови и Живков ще се гледа от председателя на Спецсъда

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
14:33, 09.02.2021 (обновена)
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Слушай новината

Делото по аферата "Боклукгейт" срещу бизнесмените братя Бобокови и бившия зам.-министър на екологията от квотата на ГЕРБ Красимир Живков ще се гледа от съдия Мариета Райкова. Тя е и председател на Специализирания наказателен съд.

По този начин, чрез системата за случайно разпределение, делото известно като аферата "Боклукгейт" срещу бизнесмените братя Бобокови и бившия зам.-министър на екологията Красимир Живков, се падна на 18-и състав, който се ръководи от съдия Мариета Райкова, председател на Специализирания наказателен съд.

Материалите по казуса са събрани в цели 546 тома и за съда наистина е изпитание къде да намери място, за да ги съхранява и да гарантира, че нищо от стотиците папки няма да изчезне. Оказва се, обемът му е проблемен, и защото преди насрочване както съдията, така и съдебните заседатели трябва да се запознаят с всички детайли по делото.

"Дали ще успея да го насроча в открито разпоредително в изискуемия срок, едномесечен, не мога да отговоря, преди да го видя", коментира Райкова.

На публичното разпределяне съдът допусна и адвокатите на подсъдимите. Пред всички изключи от процеса съдията, който е одобрил споразуменията на част от обвиняемите.

"Всяка публична проява разсейва всякакви съмнения. Така, че беше положително, че съдът уважи искането на колегата Лулчева и направи това публично разпределение както пред нас, така и пред Вас", заяви адвокат Христо Ботев.

По аферата "Боклукгейт" първоначално обвиняемите бяха деветима. Трима се признаха за виновни и получиха условни присъди. Сега ще дават показания като свидетели.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът сезира Конституционния съд за тълкуване на законодателни разпоредби
Президентът сезира Конституционния съд за тълкуване на законодателни разпоредби
България срещу Германия и Полша в квалификациите за е-Евро 2021
България срещу Германия и Полша в квалификациите за е-Евро 2021