НОВИНИ

Около 25% от родителите на ученици искат децата им да бъдат тествани за коронавирус

Цанка Николова
от Цанка Николова
11:55, 09.02.2021
Чете се за: 03:32 мин.
Образование
Слушай новината

42,5% от учителите са готови да се ваксинират, като процентът се увеличава. Това показва проучване на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".

Колкото до тестването на учениците с бързи антигенни тестове председателят на синдиката заяви, че между 20 и 25% от родителите на ученици от училища в страната са пожелали да бъдат тествани.

До момента около 370 родители на ученици от начален, прогимназиален и гимназиален етап са участвали в анкетата на столичното 51-о училище "Елисавета Багряна". Резултатите показват, че близо 46% са "за" тестване с бързи антигенни тестове, а процент по-малко не смятат такова тестване за необходимо.

"Например в 51-о училище вече 1/4 от училището изкараха коронавируса, така че не може да се каже чак, че е толкова безопасно в училището. По-добре да карантинираме 20 деца, които няма да заразят други 40 деца, които няма да заразят други 100 родители и т.н. и така да се намали вълната", каза в "Денят започва" по БНТ Асен Александров, директор на 51-о СУ "Елисавета Багряна".

Според Яна Алексиева от асоциация "Родители" реакцията на родителите е естествена, тъй като липсва информация. По думите ѝ анкетата е пусната за много кратък срок, а този бърз подход е стресирал родителите.

"По-големите въпроси са отвъд тестването. По-скоро наистина каква е целта, какво следва, кой получава информацията след това, как се процедура с дете с позитивен тест", пита Алексиева.

Обсъжда се идея за масово тестване на учениците с антигенни тестове

Според Юлиян Петров от КТ "Подкрепа" между 20 и 25% от родителите на ученици от училища в страната са пожелали да бъдат тествани. Той обаче смята, че трябва да се обърне повече внимание на кампанията по ваксинация, отколкото на тестването.

"Тестовете са нещо много временно, ние в момента установяваме, че даденият ученик, учител, човек не е болен, но след 4 часа цялата ситуация може да се промени", заяви Юлиян Петров от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".

Според д-р Виктория Чобанова ваксинацията се оказва предизвикателство за личните лекари. В момента за хората избор няма и се имунизират с това, което има. Според нея най-вероятно масовата ваксинация ще бъде с ваксината на "Астра Зенека".

170 000 ученици и 30 000 учители се върнаха присъствено в клас от 4 февруари

"Оказва се, че в нашата мила държава няма дори единен протокол за поведение при анафилактична реакция - това е остра алергична реакция, която може да настъпи при ваксинация, както и при алергия от всеки един друг продукт", каза д-р Чобанова.

Повечето лични лекари са изготвили списъци за ваксинация, но имунизациите все още не са започнали. За да стане тя масова сред хората в България, трябва да има яснота за продукта, който ще бъде приложен, смята д-р Чобанова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ашли Барти не загуби гейм на старта на Australian Open
Ашли Барти не загуби гейм на старта на Australian Open
Желанието на Акрапович се сбъдна! Бисмарк Чарлс остава в ЦСКА до 2024-а!
Желанието на Акрапович се сбъдна! Бисмарк Чарлс остава в ЦСКА до 2024-а!