НОВИНИ

Всяка зима морето "изяжда" част от пясъчната ивица. Кои са най-критичните места?

bnt avatar logo
от БНТ
12:25, 09.02.2021 (обновена)
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

Всяка зима морето отнема част от плажната ивица заради човешка намеса или липсата на укрепителни съоръжения. Силата на вълните нанася големи поражения и на брега. В региона на Варна сред застрашените зони е северната част на Централния плаж. Притеснително е, че намалява по размер и плажната ивица в курорта Златни пясъци.

Всяка зима морето поглъща по няколко метра от плажната ивица и връща част от нея през лятото. Това са естествени процеси.

"Освен това имаме и така наречените щормови или морски бури, и те са основната причина за повишената ерозия, заедно с покачването на морското ниво", обясни директорът на Института по океанология към БАН доц. Николай Вълчев.

Варненци с носталгия си спомнят, че преди години на Рибарския плаж е имало голяма пясъчна ивица. Сега тя е залята от морето.

"От детските години сме по-тези плажове. Това зависи от вълните, като е по-спокойно морето, не е така", сподели гражданин.

Плажните ивици може да се защитят от морето с изграждане на нови брегоукрепителни съоръжения. Съществуващите са построени преди десетилетия и са в лошо състояние.

"Те не се поддържат. Те се заливат. Не изпълняват изцяло тази функция, за която са построени. И това трябва да доведе до едно цялостно преосмисляне на държавната политика по отношение на брегоукрепването", допълни доц. Вълчев.

Според Вълчев, бреговете и плажовете може да се защитят не само чрез брегоукрепителни съоръжения. В Европа се изграждат подводни валове, които отнемат енергията на вълните.

"Това може и да са полета от различни треви, които изпълняват същата роля. По този начин едновременно със защитата на брега ще може да се увеличи биоразнообразието, да се възстановят екосистемите", каза още доцентът.

Специалистите твърдят, че ако не се предприемат спешни мерки за овладяване на разрушителните процеси, след десетки години България може да загуби най-хубавите си плажове.

Репортер: Петър Дойкински

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Будапеща ще приеме още един двубой от Шампионската Лига
Будапеща ще приеме още един двубой от Шампионската Лига
Барове в Анкара отвориха в знак на протест срещу мерките
Барове в Анкара отвориха в знак на протест срещу мерките