НОВИНИ

Делото срещу Любчо Георгиевски в Битоля: Свидетел на обвинението е подпалвачът на клуба

bnt avatar logo
от БНТ
19:14, 30.10.2023
Чете се за: 02:57 мин.
По света
Слушай новината

С разпит на осъдения за палежа на българския културен клуб в Битоля Ламбе Алабаковски продължи делото в Република Северна Македония срещу Любчо Георгиевски. Председателят на заличения клуб "Иван Михайлов" е обвинен за разпространение на расистки и ксенофобски материали по електронен път. Ако бъде признат за виновен, Георгиевски може да получи до 5 години затвор.

Пред съда в Битоля Любчо Георгиевски заяви, че не се чувства виновен по повдигнатите му обвинения. Подчерта, че не е сторил зло на никого, за разлика от свидетеля на прокуратурата Ламбе Алабаковски, осъден за палежа на входната врата на клуб "Иван Михайлов".

"В държава като Македония, където правосъдието има 4% доверие аз се чувствам заплашен как ще излезе всичко това. В Македония такава ни е системата - хората, които вършат зло срещу българите са главни свидетели. Пропадналият певец след като запали клуба, кариерата му се вдигна, канят го навсякъде да пее, на участия", каза Любчо Георгиевски.

Според адвоката на Георгиевски целта на включването на Алабаковски като свидетел по делото срещу клиента му е певецът да бъде реабилитиран за извършения палеж.

"Да се реваншират по някакъв начин, защото същият беше осъден за доста тежко предизвикване на опасност, където можеше наистина да има тежки последици", заяви Насер Рауфи, адвокат на Любчо Георгиевски.

Ламбе Алабаковски не пожела да отговори дали се гордее със запалването на клуба.

"Смятам, че в сърцето на Македония, по-точно в Битоля, дефакто и деюре не трябва да има клуб с това име, на фашист какъвто е Ванчо Михайлов", отсече Ламбе Алабаковски.

Любчо Георгиевски е обвинен за разпространение на расистки и ксенофобски материали, свързани с делото на Иван Михайлов. Процесът срещу него беше започнат по сигнал на крайно лявата и проруска партия "Левица в Република Северна Македония". През март тази година със специален закон клубът "Иван Михайлов", на който Георгиевски е председател, беше закрит.

Автор: Станислава Христова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Англия, Франция и Словакия са евентуалните съперници на България на Мондиала по минифутбол
Англия, Франция и Словакия са евентуалните съперници на България на Мондиала по минифутбол
БФС глоби сурово Берое и Локомотив София
БФС глоби сурово Берое и Локомотив София