НОВИНИ

Оспорвана битка за кметското кресло във Варна тази неделя

bnt avatar logo
от БНТ
18:09, 30.10.2023
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Кметът на Варна ще бъде избран на втори тур след оспорвана битка за кметския стол. В неделя ще гласуват в част от районите и съставните села на Варна, както и в още три общини на Варненска област. Очаква се и окончателното разпределяне на местата в общинския съвет във Варна, където шанс за влизане имат 12 партии.

Трудна и оспорвана битка се очертава във Варна и на балотажа. След първия тур разликата между досегашния кмет Иван Портних от ГЕРБ и Благомир Коцев от ПП-ДБ е 5%.

При почти 40% избирателна активност и оспорвана битка с 5 на 100 от действителните гласове във Варна
независимо кой е, следващият варненски кмет ще има трудната задача да работи с общински съвет, в който ПП-ДБ изпреварва ГЕРБ с 28 стотни.

Иван Портних обяви, че очаква подкрепа от всички варненци, въпреки някои спорове с местния бизнес в предзиборната кампания.

"Очаквам подкрепа от всички варненци, които да кажат "Не" на лъжите и манипулациите, внушенията, да кажат "Не" на скритите бизнес интереси и корпоративния вот. И да кажат "Да" на развитието на Варна.", каза Иван Портних, кандидат за кмет на Варна, ГЕРБ.

Съперникът му на балотажа Благомир Коцев разчита на гласовете на недоволните, включително и тези, които не излязоха на първия тур.

"Очаквам да ме подкрепят двама от трима варненци, които ясно заявиха днес, че не искат повече този модел на управление. Те наистина са едни смели хора, които казаха ясно, че вече не искат този модел, който управлява Варна вече 10 години, моделът на кмета Портних", подчерта Благомир Коцев, кандидат за кмет на Варна, ПП-ДБ.

Двама районни кметове от ГЕРБ запазват постовете си – в “Аспарухово” и “Владислав Варненчик”. В другите три района срещу кандидатите на ГЕРБ застават двама представители на ПП-ДБ и един на новата местна коалиция "Алтернатива на гражданите".

Автор: Даниела Цекова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гергана Топалова отпадна още на старта на турнира по тенис в Нант
Гергана Топалова отпадна още на старта на турнира по тенис в Нант
Луис Рубиалес ще обжалва наложеното му от ФИФА наказание
Луис Рубиалес ще обжалва наложеното му от ФИФА наказание