НОВИНИ

Калин Стоянов: МВР няма никакво отношение към софтуери и кодове

Министърът посочи, че не е чел справката на ДАНС за машинното гласуване

bnt avatar logo
от БНТ
18:32, 30.10.2023
Чете се за: 02:47 мин.
Политика
Слушай новината

МВР няма никакво отношение към софтуера на машините и може да разследва случая единствено след решение на прокуратурата. Това каза в "Още от деня" вътрешният министър Калин Стоянов.

"МВР няма никакво отношение към кодове, софтуери, има ангажимент по отношение на съпровода на машините. Не съм присъствал на комисията по сигурност в присъствието на председателя на ДАНС. Днес заседава и ВАС и очакваме неговото решение".

Посочи, че не е чел справката на ДАНС за машините, а единствено изнесеното в сайтовете. Заяви, че МВР работи много добре с ДАНС и между двете институции няма напрежение.

МВР са получили рекорден брой сигнали за изборни нарушения през вчерашния ден.

"В рамките на около месец, до вчерашния ден включително, в МВР са получени близо 2000 сигнала. На местните избори през 2019 г. са 1060. Тази двойна разлика на първо място я отдавам на това, че гражданите, журналистите и политическите партии явно имат по-голямо доверие в МВР".

Образувани са и 168 досъдебни производства - три пъти повече, отколкото през 2019 г. Вече има и две присъди. При една от тях в рамките на два дни е образувано бързо производство и е постановена присъда на лице, което е задържано по чл. 167 от НК (възпрепятсване на някого да гласува чрез заплаха или принуда - бел. ред.)

По повод сагата с превозването на машините из страната Стоянов коментира, че по неясни за него причини ЦИК се е опитала да злепостави МВР.

"Не мога да кажа какъв им е интересът. МВР не е транспортна фирма, а има ангажимент да съпроводи транспортните средства, които превозват машините. За всяко едно действие МВР разполага с нужните документи, като голяма част от тях са издадени или разпоредени именно от ЦИК. Категорично сме действали по закон".

Вижте целия разговор във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Селекционерът на Португалия: Харесва ми отношението и начина, по който работи Роналдо
Селекционерът на Португалия: Харесва ми отношението и начина, по който работи Роналдо
Вижте карта къде в страната ще има балотаж тази неделя
Вижте карта къде в страната ще има балотаж тази неделя