НОВИНИ

Делян Добрев: Делото, заради което ми искат имунитета, е прекратено през 2022 г.

делян добрев делото заради искат имунитета прекратено 2022
bnt avatar logo
от БНТ
18:20, 23.05.2023
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Делото, за което прокуратурата иска имунитета на Делян Добрев, е прекратено миналата година. Това обяви самият той на пресконференция в централата на ГЕРБ.

По-рано днес прокуратурата изпрати искане за сваляне на имунитета на Добрев за това, че в качеството си на министър на енергетиката е нанесъл щети за НЕК за над 4 милиона лева.

Добрев обясни, че делото е образувано през 2013 г. под натиска на премиера Пламен Орешарски, стояло "на трупчета" в продължение на девет години и е прекратено с постановление през 2022 г.

"Какво се случи за тези девет години? Всяко лято като тръгна на почивка, ми се обаждат та тръгна да давам показания. След девет години излязоха с постановление да прекратят делото. Излязоха с 20 страници мотиви защо няма престъпление. На 15 април 2022 г. Днес това прекратено постановление отново го възобновяват, защото нямат друго, не могат да измислят друго", каза Делян Добрев.

Заяви, че няма проблем да даде имунитета си и нарече прокуратурата "репресивен орган и нищо друго". Според Добрев целта е тормоз - както срещу него, така и срещу неговите колеги.

"Кога идва тази история - дни след като главният прокурор обяви, че започва да ни тормози, че сме политически боклук и че ще се саморазправя с нас".

Според Томислав Дончев целта е образувалото се мнозинство за съдебна реформа в НС да бъде превърнато в малцинство.

"Всичко, което се случва, е един аргумент, че пътят, по който сме поели трябва да бъде извървян до края. Днес сме в ситуация, в която замисълът на Конституцията работи. В НС има мнозинство, което е готово да изърши съдебна реформа докрай", каза Дончев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българска делегация, водена от Росен Желязков, на аудиенция при папа Франциск
Българска делегация, водена от Росен Желязков, на аудиенция при папа Франциск
Еди Рама специално пред БНТ: Албания и РСМ не трябва да бъдат разглеждани в пакет по пътя им към ЕС
Еди Рама специално пред БНТ: Албания и РСМ не трябва да бъдат разглеждани в пакет по пътя им към ЕС