НОВИНИ

Прокуратурата предлага да се поиска имунитета на Делян Добрев

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
16:09, 23.05.2023 (обновена)
Чете се за: 04:05 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Пореден епизод от войната по върховете на прокуратурата и напрежението по оста политически елит - държавно обвинение. Софийската градска прокуратура предложи на главния прокурор да бъде отправено искане за свалянето на депутатския имунитет на Делян Добрев по разследване от 2013 година.

Поводът е досъдебно производство, по което народният представител е с повдигнато обвинение за умишлена безстопанственост в особено големи размери. Твърденията са, че престъплението е извършено от Добрев в качеството му на енергиен министър, който не е упражнил достатъчен контрол върху работата на ръководството на Българския енергиен холдинг. Става дума за спряното изграждане на ядрената централа "Белене". Според прокуратурата са нанесени щети на Националната електрическа компания в размер на над 4 милиона и половина евро.

Ето и цялото съобщение от прокуратурата:

"Софийска градска прокуратура предложи на главния прокурор на Република България да внесе мотивирано искане до Народното събрание на Република България за даване на разрешение за продължаване на наказателното преследване срещу Делян Добрев, депутат в 49. Народно събрание.

Предложението е изготвено от прокурор от отдел „Специализиран“ към СГП във връзка с досъдебно производство, по което народният представител има качеството на обвиняем за твърдяно престъпление умишлена безстопанственост в особено големи размери и представляваща особено тежък случай (престъпление по чл. 219, ал. 4 във връзка с ал. 3 във връзка с ал. 2 от НК).

Твърденията са за това, че престъплението е извършено от народния представител в качеството му на министър на икономиката, енергетиката и туризма, който не е упражнил достатъчен контрол върху работата на изпълнителния директор и на Съвета на директорите на „БЕХ” ЕАД, на които е възложено управлението и разпореждането с обществено имущество, като не е организирал, координирал и контролирал осъществяването на държавната политика в областта на енергетиката съобразно Решение на МС № 250/28.03.2012 г. за прекратяване изграждането на Ядрена централа на площадка „Белене”, потвърдено с Решение № 3565-НС на Народното събрание от 29.03.2012 г., и не е осъществил контрол по въпрос от неговата компетентност. Според наблюдаващия прокурор от това са последвали значителни щети за предприятието – „НЕК” ЕАД (дъщерно дружество на „БЕХ” ЕАД), в размер общо на 4 561 697,27 евро".

ГЕРБ няма да подкрепи свалянето на имунитет, на който и да е от НС, докато тече съдебната реформа

От ГЕРБ реагираха на това искане с пресконференция, в която заявиха, че докато върви една "тежка съдебна реформа", ПГ на ГЕРБ-СДС няма да подкрепят свалянето на чийто и да е депутатски имунитет, като добавиха, че няма значение от коя парламентарна група е депутатът, на когото се иска имунитетът. Мотивът им е, че според тях в последните 30 години прокуратурата образува дела срещу политици, които се държат на трупчета, за да се влияе на тяхното поведение и политическите процеси в страната.

Делян Добрев: Делото, заради което ми искат имунитета, е прекратено през 2022 г.

Делян Добрев допълнително подкрепи тази теза, като разказа историята на разследването, по което се предлага свалянето на неговия имунитет. Декларира обаче, че в лично качество няма никакви притеснения да си даде имунитета.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ивайло Петев: Надявам се да спечелим купата и титлата
Ивайло Петев: Надявам се да спечелим купата и титлата
Борисов: Това не се нарича коалиция, а отговорност
Борисов: Това не се нарича коалиция, а отговорност