НОВИНИ

ГЕРБ няма да подкрепи свалянето на имунитет, на който и да е от НС, докато тече съдебната реформа

герб съгласни свалянето имунитети депутати докато текат обсъждания правосъдната реформа
bnt avatar logo
от БНТ
19:00, 23.05.2023
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

Ръководството на ГЕРБ и парламентарната група реши по никакъв начин да не се съгласяват със сваляне на имунитети на народни представители в това Народно събрание, от която и да е парламентарна група, докато текат обсъжданията и процеса по правосъдната реформа, включително и конституционните промени. Това каза на брифинг Даниел Митов.

Днес СГП изпрати искане за сваляне на имунитета на депутата Делян Добрев за това, че в качеството си на министър на енергетиката е нанесъл щети за НЕК за над 4 милиона лева.

Гледайте тук или във Фейсбук страницата ни

Митов заяви, че случващото е изключително показателно и потвърждава критиката към прокуратурата, че държи "дела на трупчета", за да влияе на политическите решения на определени политици.

Делян Добрев от своя страна заяви, че все още няма внесено искане за неговия имунитет. Той заяви, че ако това се случи, би представлявало "репресия към политиците у нас".

Обясни, че делото е образувано през 2013 г. под натиска на премиера Пламен Орешарски, стояло "на трупчета" в продължение на девет години и е прекратено с постановление през 2022 г.

Делян Добрев: Делото, заради което ми искат имунитета, е прекратено през 2022 г.

Томислав Дончев каза, че това е опит да бъде осуетено и разбито мнозинството в НС, което е готово да проведе съдебна реформа.

"Това ще е систематично поведение на нашата ПГ, към който и да е поискан имунитет, докато траят промените в законодателството, включително промени в Конституцията. Вече стартирахме разговори с другите парламентарни групи, надявайки се да намерим широка подкрепа в парламента", каза той.

Призова за дискусия по отношение на т.нар "вечен обвиняем".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Седем арестувани за расизъм срещу Винисиус
Седем арестувани за расизъм срещу Винисиус
Българска делегация, водена от Росен Желязков, на аудиенция при папа Франциск
Българска делегация, водена от Росен Желязков, на аудиенция при папа Франциск