НОВИНИ

Делян Добрев: Причината за протеста на миньорите е в Плана за възстановяване

bnt avatar logo
от БНТ
08:30, 13.10.2021
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

Причината да се стигне до протеста на миньорите днес, е в Плана за възстановяване и устойчивост, защото ние виждаме едно пълно информационно затъмнение какво се случва с този План. Последно се съобщи, че в него ще бъде вписана дата за затваряне на ТЕЦ-овете на въглища, което не е консултирано със синдикатите и ето това е резултата. Това коментира в "Денят започва" бившият министър на енергетиката Делян Добрев.

Според него, проблемите са свързани с това, че Европа има политика по затрудняване на производството на електроенергия от въглища - с определени финансови инструменти да се направи колкото се може по-скъпа електроенергията от тези ТЕЦ-ове, с което тя става неконкурентноспособна.

Според мен основният проблем не е недоволството на миньорите, а това че ситуацията в страната ще стане изключително тежка точно заради високите цени на електроенергията. Преди потребителите, ще бъдат засегнати предприятията, смята Добрев.

Атанас Пеканов: Липсващата визия в сектор "Енергетика" спъва изпращането на Плана за възстановяване

Той е категоричен, че държавата е изпуснала своя шанс да направи нещо по въпроса.

Защото провалът на първия служебен кабинет на Радев беше в това, че не сложи никакъв буфер, за да защити предприятията, въпреки че аз самият предложих това по време на актуализацията в бюджета, посочи Добрев.

Според него, в хазната има пари, има 2 милиарда допълнителни средства. Но не защото Спецов ги е събрал, а защото има инфлация, която води до по-високи допълнителни приходи, допълни Добрев.

Изнасянето на електроенергия не може да се спре и не трябва да се спира, това няма и да помогне, категоричен е бившият енергиен министър.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Надежда Нейнски: Досиетата "Пандора" трябва да са начало на много сериозен дебат за офшорните зони
Надежда Нейнски: Досиетата "Пандора" трябва да са начало на много сериозен дебат за офшорните зони
Синдикатите: Затварянето на въглищните централи не може да се случи преди изграждането на алтернативни мощности
Синдикатите: Затварянето на въглищните централи не може да се случи преди изграждането на алтернативни мощности