НОВИНИ

Демерджиев: Новият главен секретар на МВР е експерт по трафик на нелегални мигранти и наркоразпространение

По думите му служител в СДВР, известен като Миро Тигъра, има контакти с хора, близки до Паскал

bnt avatar logo
от БНТ
09:14, 11.04.2024
5557
Чете се за: 05:47 мин.
У нас
Слушай новината

Димитър Кангалджиев е експерт по темата трафик на нелегални мигранти и наркоразпространение. Това заяви в "Денят започва" Иван Демерджиев - бивш служебен министър на вътрешните работи.

Кангалджиев от вчера временно заема поста на главен секретар на МВР.

"Да обърна внимание, че живеем в ерата на временно изпълняващи функции. Такъв е главният прокурор, който щеше да бъде за малко, очевидно не така. сега имаме вр. изп. ф. главен секретар. Ще отворя една скоба - той отдавна г-н Кангалджиев в качеството си на зам. главен секретар изпълнява функциите на главен секретар. Не ми е известно това да е довело до някакво благоприятно развитие в МВР", подчерта Демерджиев.

Той обясни че през ноември 2022 г. е сезиран от депутати от ГЕРБ за това, че зам. директор на главна дирекция в МВР е свързан със закрила на канали за трафик на мигранти.

"Сезираха ме депутати от ГЕРБ, г-н Терзийски и г-н Младенов визирам. Извърших съответните проверки и разбрах за кого става дума. Интересно как г-н Терзийски много остро тогава ми каза, че това е нетърпимо, а сега търпи това положение и дори търпи този човек, г-н Кангалджиев, да се издигне в йерархията на системата. Предприех действия да занимая дирекцията вътрешна сигурност, назначих проверка, има служебна тайна, не мога да разкрия повече. Но в хода на съдебния процес ще се разкрият интересни неща", каза още Демерджиев.

Според думите му прокуратурата разследва едни медийни публикации, но не и други.

"Изтекоха снимки, които трябва да са следствена тайна, ако са заснети от телефоните на лица, спрямо които се извършвани процесуално-следствени действия. Изтече копие от протокол за разпит на защитен свидетел, което е абсурдно. Защо не изтече копие от протокола за разпит на Калин Стоянов, твърди се е проведен и такъв във връзка с митниците."

"Когато питате за Паскал, двама служители на ключови позиции в "Капитан Андреево", в "Кулата", за които имаше данни, но нямаше доказателства, че са замесени в контрабанда, аз ги бях преместил на северната граница и много внимателно ги следях и проверявах. Едно от първите неща, които Калин Стоянов извърши като встъпи в длъжност е да ги върне на същите места. За какво ви говори това? Искам да попитам Калин Стоянов пак във връзка с въпросния Паскал, дали му е известен един служител с прозвището Миро Тигъра, който е на висока позиция в СДВР, кой го назначи този човек. Известно ли му е дали този човек поддържа тесни взаимоотношения с хора, близки до въпросния Паскал?"

Демерджиев обобщи сътресенията в МВР.

"Ако трябва да обобщя с едно изречение - има една библейска фраза много подходяща - "Всички съгрешиха и вкупом ненужни станаха". Това, което се случва назад, аз много упорито казвах какво се случва в МВР и до какво ще доведе. Вече ставаме свидетели на резултатите. Алармирах за разрива между главния секретар и вътрешния министър, за това, че той е изолиран практически от работата в МВР, алармирах за това, че политическото ръководство е иззело функциите на професионалното ръководство. Често говорихме и по темата как истерично Калин Стоянов искаше да бъде отстранен предишният главен секретар Петър Тодоров, как той твърдеше, че има доверие на Живко Коцев, че иска да работи с него, че той е негов избор. Сега изведнъж се оказа, че човекът, който е подходящ за този пост, че човекът, с който иска да работи, се оказва абсолютно неприемлив, нещо повече - е замесен във водено разследване."

"Разривът в МВР се дължи на това, на което се дължи и разривът в сглобката. Има различни лобита, всяко от тях издига определени хора и за тях не е важно как действа този човек принципно, а дали е техен човек. Оттам започват и конфликтите и те водят до конкретните резултати. Интересно е, че г-н Денков твърди, че критерий за това дали ще се справи или не служебният кабинет е начинът, по който ще проведе изборите. Ако подходим по този начин, трябва да кажем, че кабинетът на г-н Денков не се справи с изборите, защото нито Калин Стоянов успя да запази вота от различните въздействия - купен вот, корпоративен вот и всичко останало, нито пък министърът на електронното управление успя да обезпечи машинния вот."

По думите му мигрантите са навсякъде и справянето с проблема е само на думи.

Гледайте повече теми от "Денят започва"
Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рязък скок на цените на техническите прегледи
Рязък скок на цените на техническите прегледи
Шави: Постигнахме голяма победа, но трябва да останем концентрирани
Шави: Постигнахме голяма победа, но трябва да останем концентрирани