НОВИНИ

Демерджиев за взрива срещу главния прокурор: Има конкретни данни, които сочат към определени лица

демерджиев взрива главния прокурор конкретни данни определени лица
bnt avatar logo
от БНТ
11:03, 10.05.2023 (обновена)
Чете се за: 04:07 мин.
У нас
Слушай новината

"Има информация за взрива срещу главния прокурор, но тя е оперативна. Голяма част от нея се обработва от анализаторите от Европол. Има конкретни данни, които сочат към определени лица, никоя версия не отпада", заяви служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев в кулоарите на Народното събрание.

По думите му ще бъде направено всичко възможно с целия ресурс, включително на партньорските служби, да се стигне до извършителите и поръчителите на този взрив. Той отрече да е изнасял оперативна информация във връзка с атентата от парламентарната трибуна.

"Аз не съм казал нищо по-различно от това, което изнесоха главният прокурор и заместник главният прокурор. Казах огледално фактите такива, каквито са. Мисля, че е редно и коректно, когато се води едно такова разследване, да протече безпристрастно. Това взривно устройство, дори при директно попадение в този брониран автомобил, не може да проникне в купето и да нарани или още по-малко да убие пътниците", допълни Демерджиев.

Във връзка с трагедията на столичния булевард "Сливница" с 2 жертви той коментира:

"По темите за безопасността по пътищата и домашното насилие МВР не може да се справи сама, имаме нужда от всички институции. Ние започнахме безкомпромисна борба с пияните и дрогирани шофьори, това момче в случая няма нито алкохол, нито наркотици в кръвта, става въпрос за млад шофьор, който за съжаление, подценявайки възможностите си и ситуацията, подхождайки безотговорно, е довел до смъртта на двама млади хора. В значителна степен е предопределил живота си и живота на своите близки по този начин", заяви Демерджиев.

Според вътрешния министър всеки един от нас, сядайки зад волана, трябва да е изключително отговорен, а институциите вместо да прехвърлят отговорността на други стопаните на пътя да си зададат въпроса - кой отговаря за светофарните уредби, за легналите полицаи, кой трябва да обезпечи условията.

"Има данни скоростта да е била превишена", каза Демерджиев.

Във връзка с полицейската акция с обиска в нощен клуб в Пловдив вътрешният министър подчерта, че не е разпоредил тази операция, нито е бил предварително уведомен за нея.

"Такива операции провеждаме, ще провеждаме и трябва да провеждаме срещу разпространението на наркотици. От началото на годината са проведени над 2000 такива операции, задържани са много килограми наркотични вещества, образувни са близо 2500 досъдебни производства, близо 3000 човека са задържани. Публична тайна е какво се случва в питейните заведения нощем. Разпоредил съм тези, които се занимават с такива практики, да бъдат установени и наказани, но това не може да става за сметка на правата на клиентите и няма да допусна да се засягат неоснователно правата на граждани. Текат 2 проверки, които са на ранен етап", каза още вътрешният министър Иван Демерджиев.

Относно номинацията на Мария Габриел за кандидат за премиер, издигната от ГЕРБ-СДС Демерджиев коментира:

"Не очаквайте от мен оценка на политически фигури, никой не ме е канил в никакво правителство".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Яник Синер за завръщането си в Рим: Щастлив съм, че имам шанс отново да играя пред родна публика
Яник Синер за завръщането си в Рим: Щастлив съм, че имам шанс отново да играя пред родна публика
4000 км пеша през Европа: Мисия срещу въглеродния диоксид от Лондон до Истанбул
4000 км пеша през Европа: Мисия срещу въглеродния диоксид от Лондон до Истанбул