Демографската криза и правата на жените сред приоритетите на Невяна Митева

от БНТ
19:39, 13.10.2021
Чете се за: 03:52 мин.
Политика
Слушай новината

През цялата ми кариера съм била водена от чувството за дълг. Така кандидатът за вицепрезидент Невяна Митева аргументира решението си да се включи в надпреварата за "Дондуков" 2.

"Решението да се кандидатирам за вицепрезидент е важно и отговорно към семейството ми. След като получих тяхната подкрепа, поисках среща с проф. Герджиков. Разбира се, аргументът, че лично той ми се обади и личността на професора също повлия при взимането на това решение. През цялата ми кариера – и в спорта, и във военната професия, съм била водена от чувството за дълг и през всички тези години това чувство не ме е напускало. Именно този аргумент също повлия да взема това отговорно решение – да се включа в надпреварата за президент и вицепрезидент на Република България“, изтъкна тя в "Още от деня".

За да израсна такава, каквато съм - с моите постижения за България, с това, което съм допринесла за популяризиране на политиките за равнопоставеност на жените и мъжете на национално и международно ниво, всеки един български гражданин ми е помогнал, държавата ми е помагала. Сега е моментът да им благодаря - чрез това решение. Държавата има нужда да се обедини в интерес на българския гражданин, добави Митева.

Заяви, че лично се познава с президента Румен Радев, а на въпрос готова ли е да излезе на дебат с него, отговори: "Готова съм в името на България да направя много сериозни крачки в много сфери. И да дам платформа и възможност за диалог, без да излизаме от рамките на конституционните правомощия".

Изготвянето на политики за справяне с демографската криза е водеща кауза за Невяна Митева.

"България се топи. Това не е просто демографска криза, това е демографска трагедия! Това за мен е общонационална кауза."

Темата за равнопоставеността между мъжете и жените е другата тема, която ще бъде пренесена в президентската институция, допълни Митева.

"Това за мен не е само международна тема, която трябва да пренесем в България, това е тема, която е кауза за мен. Свързана е това повече наши ръководители да разберат, че не могат да се лишат от половината от населението на България само защото са жени. Така губим потенциала, така губи развитието на нашата страна, така губи цялото човечество", каза Митева.

Невяна Митева коментира и българската позиция по темата Република Северна Македония, която определи като активна и последователна. Митева изрази надежда съседката ни по-бързо да признае културно-историческата, но и духовната свързаност между двете държави.

По отношение на ролята на президентската институция в овладяването на кризата, причинена от COVID-пандемията, кандидатът за вицепрезидент съобщи, че е ваксинирана и призова повече граждани да се включат в имунизационния процес.

"Ние се топим, а същевременно вярваме на фалшиви новини непрекъснато, че науката е нещо вредно за нашето здраве. Не, аз се доверявам на българския лекар и съветвам всеки български гражданин да се посъветва и да се убеди", допълни кандидатът за вицепрезидент.

Вижте цялото интервю във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Протест пред здравното министерство: Медицинските сестри искат достойно заплащане
Протест пред здравното министерство: Медицинските сестри искат достойно заплащане
Казусът с гражданството на Кирил Петков се проверява от Специализираната прокуратура
Казусът с гражданството на Кирил Петков се проверява от Специализираната прокуратура