НОВИНИ

Гешев след катастрофата в Стара Загора: Трябва да се завишат наказанията

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:27, 13.10.2021
Чете се за: 04:30 мин.
У нас
Слушай новината

Главният прокурор призова за взаимодействие на прокуратурата, МВР и ДАНС в борбата срещу изборната търговия. Иван Гешев беше в Стара Загора, където се срещна с близките на пострадалите при катастрофа в Стара Загора три момичета. Окръжният съд в града остави 18-годишния шофьор под "домашен арест".

Иван Гешев припомни, че още преди година прокуратурата е предложила на парламента да се завишат наказанията за шофьори предизвикали катастрофи с тежко пострадали и загинали, но Народното събрание предпочело да премести Бюрото за охрана на свидетелите.

Разследването на тежката катастрофа е под специален надзор на Апелативна прокуратура - Пловдив и на прокурор от Върховната касационна прокуратура. Иван Гешев подчерта, че за инцидента дежурният прокурор е уведомен много късно от полицията.

"Единственото, което ще кажа е, че прокуратурата е уведомена 15 часа след произшествието. И то по телефона", заяви главният прокурор Иван Гешев.

По думите му има проблеми с първоначалните действия по разследването и предстои те да бъдат изчистени.

"Колегите казаха, че ще проверят различни версии затова дали има определени нарушения, свързани с длъжностни лица извън прокуратурата, които осъществяват евентуално състав на престъпление", допълни Иван Гешев.

Предстои да се прецени дали има основания разследването да бъде възложено на друга окръжна прокуратура, за да се гарантира обективност. Според Гешев поредицата от тежки катастрофи отново повдига темата за ефективността на наказанията.

Пуснаха под домашен арест шофьора, който удари три пешеходки в Стара Загора

"От една година сме внесли експертни предложения в Народното събрание точно за пътнотранспортните произшествия. За повишаване на наказанията, защото това е реален проблем за всички български граждани. Затова в кои случаи да се квалифицира по-тежко като умишлено причинена смърт. А не по непредпазливост. Това са теми на българските граждани. Оказа се, че за съжаление в един момент най-важното беше Бюрото по защита, което за мен и за прокуратурата не е никакъв проблем", добави Иван Гешев.

Главният прокурор е сезирал Конституционния съд за разпоредбите в промените на Закона за защита на свидетели, според които дълготрайните материални активи на Бюрото по защита се отнемат от прокуратурата в полза на правосъдното министерство. Иван Гешев коментира още, че взаимодействието между прокуратурата, МВР и ДАНС е важно за борбата с изборната търговия.

"Вчера изготвих искане до министъра на вътрешните работи, до председателя на ДАНС за сформиране на съвместни щабове. Това беше традиция, добра практика, почти 10 години. Моето мнение като човек, който работи от далечната 94 година е, че само взаимодействието между отделните институции в рамките на техните правомощия може да се постигне сериозен резултат", коментира още главният прокурор.

Според Гешев нарушената координация между прокуратурата и МВР вече дава негативен резултат.

"Иначе напрежението между институциите или лошия синхрон, както искате го наричайте - цената я плащат българските граждани. И цената е увеличаване на битовата престъпност, защото проведох няколко срещи с апелативни райони. Има скок на битовата престъпност", подчерта главният прокурор.

Гешев каза още, че не се е запознал още с решението на Европейския съд по правата на човека, с което семейство Баневи са осъдили България заради негово изявление. Допълни, че е използвал израза "обезкостяване на предприятия", защото така хората от Троян и Девня определяли действията на подсъдимите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БФС обвини медии в клевета
БФС обвини медии в клевета
Предлагат затварянето на въглищните мини да се отложи с 20 години
Предлагат затварянето на въглищните мини да се отложи с 20 години