НОВИНИ

Увеличават се заболелите от COVID-19 във Видин

bnt avatar logo
от БНТ
17:25, 13.10.2021
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Слушай новината

От началото на седмицата във Видин са въведени по-строги мерки за ограничаване на епидемията. В същото време процентът на ваксинирани е нисък. Няма лечебно заведение от извънболничната медицинска помощ, което да обслужва пациенти със съмнение за COVID-19.

В лекарската практика, в която е доктор Емил Мушанов, на ден има по 5 - 6 пациенти, положителни за COVID.

"Случаите на COVID в региона се увеличават, както и в цялата страна, но особено в нашия град са доста повече отколкото предишните седмици и месеци", заяви д-р Емил Мушанов, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в област Видин.

Лекуват пациенти със съмнения за COVID, така както е било и от началото на пандемията.

"Пациентите си идват при нас. Назначават се съответно PCR. Назначават се или бърз антигенен тест, или снимки, когато е необходимо, съответно терапията се изписва от общопрактикуващия лекар. Съответно и проследяването става от общопрактикуващ лекар, пациентът се карантинира в домашна обстановка. Ако има нужда от допълнителни изследвания, има вариант, в който се обаждат на РЗИ. Могат да бъдат насочени за снимка на бял дроб или нещо друго, което е необходимо", допълни д-р Емил Мушанов.

Заради нарастващия брой случаи на COVID в областта, възрастни избягват да посещават лекарските кабинети.

"Аз иначе съм с много заболявания, но сега избягвам да ходя на лекар, поради тази причина, макар че съм ваксинирана", споделя жител на града.

Казват, че биха били по-спокойни, ако в медицинските центрове има отделна зона за пациенти със съмнения за COVID.

"Населението е болно, възрастно население. Има нужда от COVID зона при условие, че сме в тъмночервената зона", смята друг жител на Видин.

COVID зона засега във Видин няма, но дори и да беше разкрита такава, от сдружението на общопрактикуващите лекари са скептични.

"COVID зони има в няколко града в страната и много малко от тях са действително функциониращи. Плюс това кой ще работи в тази COVID зона. Има недостиг на лeкари и в болници, недостиг на лекари и в доболничната помощ", добави д-р Емил Мушанов.

Виждат единственото оръжие срещу коронавируса във ваксините.

"Единственият начин е чрез активна имунизация и то на един висок процент от населението. А ние в момента сме на последно или предпоследно място в Европа, което за мен е необяснимо, тъй като процесът на ваксинация в България е изключително лесен и изключително достъпен", каза още д-р Емил Мушанов.

В област Видин засега едва 14% са ваксинираните, а със стриктното спазване на мерките са съгласни предимно възрастните.

В болницата във Видин само пациентите с COVID са 70. Имат възможност да осигурят допълнително места и дори легла за лечение на коронавирус в друга сграда, ако се наложи, но не достигат специалисти.

Екипите, които обслужват болните с COVID, са на предела, казаха от лечебното заведение. В същото време няма и свободни лекари, които да пренасочат от другите отделения.

Вижте повече във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Напрежение в Косово: Сблъсъци при полицейска операция срещу контрабандата от Сърбия
Напрежение в Косово: Сблъсъци при полицейска операция срещу контрабандата от Сърбия
Как се справят децата с диабет в детската градина?
Как се справят децата с диабет в детската градина?