НОВИНИ

Как се справят децата с диабет в детската градина?

bnt avatar logo
от БНТ
17:20, 13.10.2021
Чете се за: 03:27 мин.
Здраве
Слушай новината

В България има около 600 000 хора с диабет. Още около 300 000 - не подозират, че страдат от заболяването, което е изключително сериозно и засяга както възрастни, така и деца.

Специалистите отриват болестта дори при деца на 2-годишна възраст. 3000 са диагностицираните деца в България.

Какво трябва да направим, за да се предпазим и има ли значение с какво се храним?

Голяма част от децата, които развиват диабет нямат друг член от семейството, диагностициран с този проблем, казват специалистите.

"Тенденцията показва късна диагноза при децата с диабет в България, сравнено с други европейски държави. При децата в над 96% от случаите става въпрос за тип 1, захарен диабет, който е автоимунно заболяване. Все още за съжаление точната причина за него не е ясна. Знае се, че са налице генетична предразположеност и фактори на околната среда, включително и вирусни инфекции, които биха могли да станат причина за отключването на това автоимунно заболяване", каза д-р Наташа Янева, детски ендокринолог в Специализирана детска болница „Проф. Иван Митев", София.

В Благоевград има диагностицирани 10 деца с диабет. Родителите на 3-годишния Йоан разбират за заболяването му през март тази година. Първоначалните съмнения са за вирус и пневмония, тъй като в семейството няма друг член с диагнозата -диабет. Изследванията отчитат 26 единици кръвна захар при нормални нива до 6 единици.

"Ние всъщност не допускахме че е диабет, в болницата ни казаха, и с линейка отидохме в София по спешност. Като ми задаваха лентата вече, връщайки назад установих че той нощно време пикаеше повече. Започна да пие повече течности и отслабна, но не драстично", казва майка му Екатерина Табутова.

И преди да бъде установен диабетът на Йоан той и сестрите му, спортували активно. Голям проблем за него сега е диетата, която трябва да спазва.

"Първоначално бяхме на писалка и трябваше да се храни и поне 4 часа да не яде нищо и така. Ограничаваме се в това какво му даваме за храна като количество като грамаж", казва майката.

Сред най-важните симптоми, които могат да подскажат болестта са: честата жажда, въпреки повишения прием на течности, липсата на енергия, както и загубата на тегло дори при повишен апетит.

"Своевременната диагноза помага за ранно започване на лечението, предотвратява животозастрашаващото остро усложнение при дебют на заболяването, а именно диабетната кетоацидоза", каза д-р Наташа Янева.

Вижте повече във видеото как се справят с диабет децата в детските градини

Репортер: Десислава Малинова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Увеличават се заболелите от COVID-19 във Видин
Увеличават се заболелите от COVID-19 във Видин
Президентът на ФИФА с предложение кой да бъде домакин на Мондиал 2030
Президентът на ФИФА с предложение кой да бъде домакин на Мондиал 2030