НОВИНИ

ВМРО сезира ВАС за нарушение на Конституцията от кандидата за вицепрезидент на Лозан Панов

Милена Кирова
от Милена Кирова
17:12, 13.10.2021 (обновена)
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Два дни преди началото на предизборната кампания - спор между ВМРО и "Правосъдие за всеки" по темата в България или зад граница е живяла кандидатът за вицепрезидент Мария Касимова? ВМРО сезира Върховния административен съд за нарушение на Конституцията. Позовават се на медийни изяви на Мария Касимова. От "Правосъдие за всеки", които издигнаха двойката Панов - Касимова за президентския вот, определят жалбата като недопустима и неоснователна.

От ВМРО смятат, че при регистрацията на Мария Касимова-Моасе като кандидат-вицепрезидент не е изпълнено едно от конституционните условия: Да е пребивавала фактически и трайно на територията на страната през повече от половината за всяка от петте години преди датата на изборите.

"Стана практика така наречените протестни кандидати, носителите на новия морал да се опитват да финтират българската Конституция, което е недопустимо. Причините да подадем този сигнал са всъщност публикации и изказвания назад в годините на самата госпожа Моасе, която всъщност в едно от тях казва, че живее в друга държава, тоест това е територията на Испания - Балеарските острови", заяви Карлос Контрера от ВМРО.

От "Правосъдие за всеки", които издигнаха Панов - Касимова за президентския вот, определят жалбата като недопустима и неоснователна, защото не съдържала никакви доказателства и не се ограничавали права на ВМРО. Цитирането на медийни публикации е избирателно, смятат от щаба на Панов и Касимова.

"Госпожа Касимова е живяла както в България, така и в чужбина, но самата тя преди да се кандидатира и най-вече преди да подаде декларация пред ЦИК относно изпълнението на изискването за уседналост е направила проверка за това къде е живяла преимуществено и нейната проверка сочи, че тя преимуществено е живяла в България", допълни Емил Георгиев, говорител на щаба на Лозан Панов и Мария Касимова.

На какво се дължи задочния конфликт коментираха така:

"Възприемаме го като вкарване на политиката в съдебната зала, тоест преместване на политическия дебат на място, на което не се водят политически дебати, а се водят правни спорове", добави Емил Георгиев.

"Извинявайте, но господин Лозан Панов отдавна е вкарал съда в политиката като инструмент за правене на политика. Малко е лицемерно да излизат точно те с тази позиция", каза още Карлос Контрера от ВМРО.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът на ФИФА с предложение кой да бъде домакин на Мондиал 2030
Президентът на ФИФА с предложение кой да бъде домакин на Мондиал 2030
Бебе загина при тежка катастрофа в Елхово
Бебе загина при тежка катастрофа в Елхово