ЕК предлага мерки срещу високите цени на тока

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
16:02, 13.10.2021
Чете се за: 02:45 мин.
Европа
Слушай новината

Ваучери за ток, разсрочване на сметките или намаляване на данъците - това са част от предложенията, които Европейската комисия направи днес като част от мерките за справяне с високите цени на електроенергията и газа и ограничаване на последствията за най-уязвимите домакинства и предприятия. Резкият скок в цените на електроенергията и предложенията на Брюксел ще бъдат обсъждани от лидерите на страните от ЕС на срещата на върха в края на следваща седмица в Брюксел.

Прогнозите на Европейската комисия са цените на едро на природния газ да остават високи през зимата и да паднат или да се стабилизират през пролетта. Сега обаче според Брюксел трябва да има бърза и координирана реакция във всички държави. Още повече, че много от най-уязвимите граждани и компании вече пострадаха сериозна от пандемията от COVID-19.

"Всички знаем, че днес цените на енергията са водещите заглавия навсякъде в Европейския съюз. Навсякъде хората се питат дали ще могат да си платят следващата сметка, колко дълго ще продължи това и какво може да се направи. Техните притеснения са разбираеми и оправдани, за някои сметките за електричество за най -високите от десетилетия насам. Виждаме, че цената на газа се увеличава навсякъде в Европа заради голямото търсене в Азия", каза еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон.

Скок на цената на тока в Европа: Каква е стратегията за действие?

Незабавните мерки, които Еврокомисията предлага, са свързани с въвеждането на ваучери или частично плащане на сметки за най-уязвимите домакинства, с временни отсрочки в плащането на сметки или намаляване на някои данъчни ставки. За компаниите също се предлага въвеждането на държавна помощ и улесняване на достъпа до купуване на електроенергия от възобновяеми източници.

В дългосрочен план се обмисля механизъм, който да задължава държавите заедно да купуват газ за попълване на стратегическия резерв на ЕС.

Брюксел отхвърля твърденията, че високите цени на електроенергията са свързани и със зелените амбиции на стария континент. Според ЕК инвестициите във възобновяема енергия, енергийна ефективност и интелигентни сгради не само ще намалят зависимостта от вносни изкопаеми горива, но и ще доведат до по-ниски цени на електроенергията.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Нидерландската принцеса може да сключи брак с жена
Нидерландската принцеса може да сключи брак с жена
Глоби за шофьорите на тежки камиони от протеста на пътностроителните фирми
Глоби за шофьорите на тежки камиони от протеста на пътностроителните фирми