Дрогиран шофьор обърна автобус с 20 пътници на АМ "Тракия"

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:03, 13.10.2021 (обновена)
Чете се за: 04:35 мин.
У нас
Слушай новината

Автобус падна в канавката на магистрала "Тракия", шофьорът се оказа с положителна проба за употреба на амфетамини. В автобуса по линията София - Слънчев бряг са пътували 20 души, пострадали няма. Инцидентът стана в района на 345-ия километър в посока Бургас снощи около 23.00 часа. От "Автомобилна администрация" заявиха, че започват проверка на фирмата превозвач "Юнион Ивкони".

Малко преди автобусът да пристигне в Бургас пътниците усетили как машината започнала да криволичи.

"Усещах, че нещо ще се случи и си сложих колана. Може би пет минути след това автобусът зави и падна в канавката", разказва Радка Жекова.

Според Радка по нищо не личало шофьорът да е употребявал наркотици, изглеждал обаче уморен и се опитвал да остане концентриран зад волана.

"Почти преди Бургас постоянно отваряше прозореца, тъй като валеше и ни пръскаше дъждът", споделя още Радка Жекова.

В автобуса са пътували 20 души. Като по чудо няма пострадали.

"Дрегер тестът е бил отрицателен. Тестван е и за употреба на наркотични вещества като е дадена положителна проба за употреба на амфетамин. Той е дал и кръвна проба за химичен анализ, която по безспорен начин да установи има или не наркотици в кръвта му", коментира Цветелина Рандева, говорител на Областната дирекция на МВР в Бургас.

От "Юнион Ивкони" заявиха, че искат да изчакат резултатите от кръвната проба, тъй като, според тях, шофьорът е един от най-изрядните служители на компанията, без провинения до този момент, с близо 30-годишен стаж.

"99% съм сигурен, че е някакво недоразумение. Просто е абсурдно. Изключително съвестен шофьор", каза Иван Добрев, мениджър в "Юнион Ивкони".

Първоначално шофьорът не е дал обяснение за катастрофата.

"Единственото, което е споменал на дежурния диспечер са лошите условия. Не е спирало да вали", допълни Иван Добрев.

Все още обаче не е ясно дали шофьорът е почивал достатъчно. На място служителите на автомобилната администрация са установили, че не е имало поставена карта в тахографа.

"Което е едно съществено нарушение, тъй като не може да се извърши проверка на този водач за времената за управление и почивка за предходните дни", поясни Бойко Рановски, изпълнителен директор на ИА "Автомобилна администрация".

За подобно нарушение фирмата превозвач ще бъде глобена 1000 лева, а шофьорът 500 лева.

"Ние ще извършим тематична проверка на фирмата превозвач, за да видим информацията, която те би трябвало да съхраняват при тях. Ще извършим проверка на водачите, които са управлявали под това разписание, по този маршрут. Ще извършим проверка дали са спазвани времената и часовете за почивка", уточни още Бойко Рановски.

От "Автомобилна администрация" заявиха, че от началото на годината към фирмата превозвач са постъпили 21 сигнала. Съставени са 22 акта на шофьори и 4 на компанията. Проверяващите са установили сериозни нарушения.

Сред тях превоз на пътници с автобус, който не е включен в лиценза на фирмата. И още - неизпълнения на маршрутни разписания, неспазване на времената за почивка и отказ на информация от дигиталните тахографи. Засичани са и технически неизправности.

"Искам нещата да се променят, защото това е почти единствената фирма, която пътува за София. На мен често ми се случва да пътувам. И наистина много ме е страх", каза още Радка Жекова.

В края на август по същата линия Слънчев бряг - София шофьор на компанията беше уволнен след запис направен от пътници, че заспива зад волана.

Репортери: Тихомир Игнатов и Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
7200 ковид легла са разкрити у нас. Каква е ситуацията с COVID-19?
7200 ковид легла са разкрити у нас. Каква е ситуацията с COVID-19?
Слави Трифонов обяви при какви условия ИТН ще влезе в управленска коалиция
Слави Трифонов обяви при какви условия ИТН ще влезе в управленска коалиция