НОВИНИ

Какви са щетите след пожара в COVID отделението в Русе

bnt avatar logo
от БНТ
17:50, 13.10.2021
Чете се за: 01:47 мин.
У нас
Слушай новината

Пациентка предизвика пожар в COVID отделението на Университетската болница "Медика" в Русе. Няма пострадали, пламъците са унищожили леглата и част от оборудването в интензивния сектор. Пламъците са избухнали заради нелепото поведение на болната.

Докато лекарите в COVID отделението се борят за живота на 60 пациенти с коронавирус, 71-годишна жена на двойна кислородна терапия сваля маската, за да търси със запалка паднал предмет под леглото. Огънят пламва на мига, в четири сутринта. Без да губи самообладание, пациентка от съседното легло, е задействала алармата за връзка с персонала.

"Веднага реагирахме, взехме пожарогасителите, които бяха на разположение в отделението и с двете дежурни сестри и двете санитарки успяхме да потушим пожара, като своевременно извадихме болните. Те са в стабилно състояние, едната леко се влоши, разбира се всички пациенти са на двоен кислороден източник, със стабилна хемодинамика", заяви кардиологът д-р Станислав Павлов.

Огънят е стопил леглата, стените и таванът в помещението са опушени.

"Най-важното е, че няма човешки жертви. Последствията са по-скоро технически", допълни Алис Муртезова, административен директор на УМБАЛ "Медика".

За да се избегнат подобни нелепи инциденти в здравното заведение от днес се забранява внасянето на запалки и кибрити. Тази нощ в COVID отделението на болницата са починали четирима пациенти с коронавирус.

Репортер: Теодор Стамболиев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Слави Трифонов обяви при какви условия ИТН ще влезе в управленска коалиция
Слави Трифонов обяви при какви условия ИТН ще влезе в управленска коалиция
Напрежение в Косово: Сблъсъци при полицейска операция срещу контрабандата от Сърбия
Напрежение в Косово: Сблъсъци при полицейска операция срещу контрабандата от Сърбия