НОВИНИ

Предлагат затварянето на въглищните мини да се отложи с 20 години

Николай Минков
от Николай Минков
18:20, 13.10.2021
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Затварянето на въглищните централи и мините в Маришкия басейн се отлага с 20 години, а съкратените енергетици ще бъдат преназначени в ново Държавно предприятие.

За това се договориха лидерите на КНСБ и КТ "Подкрепа" с премиера Стефан Янев. Протест на миньори блокира за няколко часа центъра на столицата.

Повече от 6 000 миньори и енергетици се включиха в днешния протест в центъра на София. В ранните следобедни часове служебният премиер Стефан Янев прие синдикалните лидери от КНСБ и КТ "Подкрепа". Те пък му оставиха папки с над 110 000 подписа в защита на въглищната енергетика.

Миньорите и енергетици пристигнаха по обяд с автобуси в София. Те тръгнаха на шествие от "Александър Невски" и стигнаха до Министерския съвет

Вицепремиерът Атанас Пеканов слезе при протестиращите и покани лидерите на двата синдиката за разговори с премиера Янев. Те пък му занесоха цяла количка с папки, събрали над 110 000 подписа в защита на въглищната енергетика и декларация с конкретни искания.

След близо едночасови разговори властта се съгласи да отложи затварянето на въглищните централи с 20 години. В Плана за възстановяване и устойчивост пък ще бъде включено създаването на Държавно предприятие за конверсия на въглищните региони.

"Периодът за извеждането на централи в бъдещето ще изисква сериозна рекултивация, подготовка на терените, която е свързана с много нови работни места. Едно такова държавно предприятие ще даде възможността работници и служители, чиито договори с енергийни и минни дружества са прекратени да преминават като работници и служители в това предприятие", каза Пеканов.

Предвижда се още от 1,7 млрд. лв. от Фонда за справедлив преход да бъдат пренасочени към Маришкия басейн.

"Именно с тези средства ще могат да се открият нови работни места. За мен е важно да кажем устойчиви работни места, с достойни доходи", каза Пеканов.

А министърът на енергетиката Андрей Живков предупреди, че затварянето на централата без алтернатива заплашва енергийната ни сигурност.

"Комплексът "Марица-Изток" е от изключително значение за енергийната система на България и плавният преход трябва да се извърши много разумно и много внимателно, така че да не пострада енергийният баланс на страната.

Синдикатите останаха частично удовлетворени.

"Тръгвам си по-малко песимист, отколкото влязох в тази сграда", каза Димитър Манолов - президент на КТ "Подкрепа".

"Всичко това, което си го приказваме тук, то е нещо, което ще се каже от служебния кабинет и после всяко едно редовно правителство може спокойно да го реализира, и да го отрече, най-малкото парламентът трябва да го потвърди", смята Пламен Димитров, президент на КНСБ.

Синдикатите поискаха от правителството да договори с Брюксел замразяване цените на въглеродните мисии, за да може въглищните централи да продължат да работят до намирането на алтернативно решение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гешев след катастрофата в Стара Загора: Трябва да се завишат наказанията
Гешев след катастрофата в Стара Загора: Трябва да се завишат наказанията
7200 ковид легла са разкрити у нас. Каква е ситуацията с COVID-19?
7200 ковид легла са разкрити у нас. Каква е ситуацията с COVID-19?