7200 ковид легла са разкрити у нас. Каква е ситуацията с COVID-19?

Цанка Николова
от Цанка Николова
18:07, 13.10.2021
Чете се за: 05:07 мин.
У нас
Слушай новината

Ковид епидемията у нас се разраства. И днес новозаразените са почти 3500. Починали са 93-ма души. Засега не се предвижда затягане на мерките на национално ниво. Място за хаос и паника няма, увери здравният министър.

В страната са разкрити над 7200 ковид легла.

760 от тях са за интензивна грижа, от които 275 са свободни. А за пациентите в неусложнено състояние към момента има свободни около 1350 места.

В София има около 20 свободни интензивни легла, а местата за лечение на по-леките случаи са 314.

В области като Търговище, Шумен и Габрово натискът върху болниците е по-сериозен, отчетоха от здравното министерство. От там изнесоха и данни за смъртността от началото на ковид епидемията у нас. Анализът показва, че починалите през тази вълна са с около 1/3 по-малко в сравнение с предишните.

Ще има ли безплатни тестове в ковид зоните и защо директори на столични училища не искат да решават кога да въвеждат ротация на учениците?

Здравният министър: В петък ще съобщим решение за мерките на национално ниво

Oт здравното министерство изчисляват, че първата по-сериозна вълна на корнавируса у нас започва в средата на октомври миналата година и затихва за около 3 месеца. Починали са близо 8000 души. Началото на втората вълна е през февруари, а краят - 22 май. Починалите са почти 8500. Третата вълна започва на 14 август. За 9 седмици починалите са близо 3370.

"Смъртността от коронавирус при тази трета вълна, 14-дневна е с около 1,3 по-ниска от предходните вълни. Основната причина е, че има поне 20% ваксинирани и поне толкова преболедували", каза Стойчо Качаров.

Повечето почнали не са ваксинирани. Здравният министър е разпоредил болниците с най-много починали да анализират причините и ако се налага да коригират методите на лечение. Кацаров отчете, че натискът върху болниците е засилен.

"Няма място за паника и хаос в този момент. Възможно е на отделни места да има напрежение, но това са регионални неуредици. Като цяло системата е добре организирана и добре подготвена", каза Кацаров.

От ковид зоните в София сигнализираха, че безплатните тестове, които им дава министерството са почти изчерпани.

"Уверихме здравния министър, НЗОК и РЗИ, че се принуждаваме да започнем да предлагаме платена услуга за бърз антигенен тест. Ще се наблегне на PCR. Опцията, която имат за пускане личните лекари, но и това е доста по-ощетяващо за бюджета на държавата", каза Лилия Иванова - управител на 22 ДКЦ.

От здравното министерство увериха, че ковид зоните в София и цялата страна ще получат още тестове.

"Ще им се предоставят. Очакваме и идната седмица една доставка. Ще разпределим допълнително тези бързи антигенни тестове", каза д-р Александър Златанов - служебен зам.-министър на здравеопазването.

Заповедта на шефа на столичното РЗИ за затягане на мерките от утре притесни директорите на училищата, защото от педагогическите съвети се изисква да преценят кога да започне ротация на учениците.

"Проблем е, че ние не знаем какво е понятието повишена заболеваемост, не знаем какво е понятието ротационен принцип, а от нас се иска да вземем тези решения", каза Данко Калапиш, директор на 107-о ОУ "Хан Крум".

"Те трябва да вземат конкретна мярка и тя трябва да бъде съобразена със съответното училище", обясни Кацаров.

В 51-о училище има 5 карантинирани паралелки - 3 от днес и 2 от вчера. Готови са с вариант за дистанционно обучение за цялото училище, ако се наложи.

"Ние бихме редуцирали паралелките така - всички четни номера са тук на училище, всички нечетни вкъщи, другата седмица обратно, за да може учениците да бъде по-плавно. Една седмица тук, една седмица вкъщи, а в същото време в училище само 50%", каза Асен Александров, директор на 51-о СУ "Елисавета Багряна".

Здравният министър каза, че се обсъжда затягане на мерките на национално ниво, но подробности ще бъдат оповестени в петък.

Репортери: Цанка Николова, Альоша Шаламанов

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Предлагат затварянето на въглищните мини да се отложи с 20 години
Предлагат затварянето на въглищните мини да се отложи с 20 години
Дрогиран шофьор обърна автобус с 20 пътници на АМ "Тракия"
Дрогиран шофьор обърна автобус с 20 пътници на АМ "Тракия"