Кога ще започне разтоварването на "Вера Су"?

от БНТ
18:57, 13.10.2021
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Слушай новината

Собственикът на заседналия край Камен бряг кораб все още не го е обявил за потънал. Ако това стане, ще бъде обявен търг, а застрахователят ще определи компанията, която да изтегли кораба.

Очаква се и прокуратурата да се произнесе дали все още карбамидът се смята за веществено доказателство по разследването или може да бъде разтоварен.

Предложени са четири варианта за освобождаването на кораба от азотния тор. Три от тях са свързани с разтоварване, а четвъртият с изхвърляне на карбамида извън териториалните води страната ни, на над 50 метра дълбочина.

"Извън 12 морски мили на ход с плавателно средство, контролирано, така че да няма щета върху околната среда", каза кап. Валентин Енчев, директор на „Морска администрация“ - Варна.

От кораба ще бъдат свалени всички подвижни пластмасови елементи, за да се предотврати замърсяване на морето. Търси се начин за безопасното отваряне на хамбара, което ще позволи да се проверява състоянието на товара. Има съмнения, че до средата трюмът е наводнен.

"Останалото не го знаем в какво състояние е - каша, емулсия, товар, стока, отпадък. Трябва да вземем тези проби и оттам нататък да преценяваме по какъв начин и какви методики ще използваме при разтоварването", каза к.д.п. Венцислав Иванов, изпълнителен директор на ИА „Морска администрация“.

За да започне разтоварване на азотния тор, корабособственикът трябва да е изоставил кораба.

"Вера Су" е стабилно седнал, няма опасност от разцепвания

"Докато товарът е негов, ние изпадаме в хипотеза, в която общо взето не можем нищо да направим", каза капитан Иванов.

Последният подводен оглед показва, че няма замърсяване на морската вода.

"Около кораба няма индикации за някакъв разлив, както на гориво и смазочни материали, така и на някакви останки или следи от товара", каза вицеадмирал Румен Николов, директор на ГД “Аварийно- спасителна дейност”.

Разследващите се съмняват, че екипажът умишлено не е затворил добре металната врата, което е довело до наводняването на машинното отделение.

"Такава врата би трябвало да бъде затворена правилно. Всичките задрайки по нея - 4 на брой трябва да бъдат затворени, за да се гарантира водонепроницаемостта на кораба", каза вицеадмирал Румен Николов.

Корабът е с две пробойни. Той е добре укрепен и засега няма опасност да се разцепи. Но това може да се случи при разтоварването му, смятат специалистите. От специализираната в спасителни операции нидерландската компания смятат, че най-рано корабът може да бъде изтеглен през април.

Репортери: Петър Дойкински, Нивелина Няголова

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Валентина Маджарова: Проверката на сигнала срещу Петков може да приключи след изборите
Валентина Маджарова: Проверката на сигнала срещу Петков може да приключи след изборите
Капитан Кърк от "Стар Трек" излетя в Космоса
Капитан Кърк от "Стар Трек" излетя в Космоса