НОВИНИ

Капитан Кърк от "Стар Трек" излетя в Космоса

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:47, 13.10.2021
Чете се за: 01:55 мин.
Още
Слушай новината

Капсулата на компанията "Блу Ориджин" с четири души на борда се приземи в западен Тексас след няколко минутен полет в Космоса.

Сред екипажа беше 90-годишният канадски актьор Уилям Шатнър, пресъздал образа на капитан Кърк в култовия сериал "Стар Трек".

Ветеранът стана най-възрастният човек, летял в Космоса. Негови спътници бяха двама предприемачи, платили за полета и представител на компанията на милиардера Джеф Безос.

Преди старта основателят на "Амазон" стисна ръката на всеки от астронавтите и лично затвори люка на капсулата. Тя достигна линията на Карман на 100 километра височина и се спусна плавно с помощта на три огромни парашута.

Това е вторият пилотиран полет на компанията "Блу Ориджин" след дебюта през юли, когато летя и самият Безос. Той има големи амбиции за водещо място в набиращия сила сектор на космическия туризъм.

Сериалът "Стар Трек" с три сезона се излъчва от 1966 година и разказва за приключенията на космическия кораб "Ентърпрайз", изпратен на междузвездна изследователска мисия.

Поредицата става култова за любителите на научната фантастика, включително Джеф Безос. Появата на сериала съвпада с началото на големите космически мисии преди американците да стъпят на Луната.

Филмът допринася значително за повишения интерес на американското общество и на света като цяло към програмите на НАСА, отбелязва Агенция Франс прес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кога ще започне разтоварването на "Вера Су"?
Кога ще започне разтоварването на "Вера Су"?
БФС обвини медии в клевета
БФС обвини медии в клевета