Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Казусът с гражданството на Кирил Петков се проверява от Специализираната прокуратура

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
19:34, 13.10.2021
Чете се за: 01:42 мин.
У нас
Слушай новината

Казусът с гражданството на Кирил Петков се проверява от Специализираната прокуратура. Това съобщиха от държавното обвинение заради медийни запитвания.

Проверката е образувана още на 24 август по сигнал, който бил подаден по електронната поща. В него се твърдяло, че в качеството си на служебен министър на икономиката Петков е извършил престъпление.

От Специализираната прокуратура ще поискат документи по казуса и от Конституционния съд. След приключване на проверката наблюдаващият прокурор ще прецени дали има данни за извършено престъпление.

"Случаят не се отличава с нищо от десетките проверки, които се образуват ежедневно в Специализираната прокуратура, а и в останалите прокуратури. Точно защото сигналът не е разполагал с доказателства, а още по-малко достатъчно такива, наблюдаващият прокурор, но който е разпределена преписката за работа е съобразил, че следва да разпореди проверка по Закона за съдебната власт. Това се извършва в момента", каза за БНТ Валентина Маджарова, ръководител на Специализираната прокуратура.

В отговор от "Продължаваме Промяната" разпространиха прессъобщение, в което казват, че правораздавателната система се нуждае от дълбока реформа. Подчертават, че специализираните наказателен съд и прокуратура играят твърде "особена" роля в прилагането на законите в страната и тяхното закриване е един от основните приоритети в законодателната дейност на следващото Народно събрание. Заявяват, че не ги е страх.

"Продължаваме промяната" с отговор за сигнала срещу Кирил Петков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Демографската криза и правата на жените сред приоритетите на Невяна Митева
Демографската криза и правата на жените сред приоритетите на Невяна Митева
Русия е готова да увеличи износа на газ за Европа
Русия е готова да увеличи износа на газ за Европа