Ден втори от срещата на Г-7: Акцент сред темите са Русия и Китай

от БНТ
08:12, 12.06.2021 (обновена)
Чете се за: 02:15 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Втори ден на срещата на Г-7 - лидерите на седемте най-развити индустриални страни са в Корнуол, където започнаха с двустранни разговори. По-късно през деня се очаква да бъде приета декларация за мерки срещу нови разрушителни пандемии, съобщи британското председателство на срещата.

Документът ще носи името на градчето в което се провежда срещата - Карбис бей. Очаква се лидерите на САЩ, Япония, Канада, Франция, Германия, Италия и Великобритания да се ангажират да използват всичките си ресурси,з а да не се повтори пандемия като COVID-19. Планът за действие има за цел срокът за разработване на ваксини да се намали до под 100 дни.

След първите си разговори, участниците в срещата бяха на прием, даден от кралица Елизабет Втора в ботаническа градина в Корнуол, наричана още Райската градина. На приема присъстваха и престолонаследникът принц Чарлз със съпругата си Камила, както и херцозите на Кеймбридж Уйлям и Кейт.

Елизабет II и лидерите на Г-7 в ботаническата градина Еден

Принц Чарлз призова държавните и правителствени ръководители да се справят с климатичните промени така, както с пандемията.

"Борбата с тази ужасна пандемия ни дава кристално ясен пример за мащаба и огромната скорост с която глобалното общество може да се справи с кризите, когато съчетаваме политическа воля, бизнес изобретателност и обществена мобилизация. Дами и господа, правим това за пандемията, така че ако не възразявате да го кажа, трябва да го направим и за планетата".

Последва обща снимка с кралицата.

Според източник на Ройтерс лидерите на седемте най-богати държави са се договорили за нуждата да продължат да подкрепят икономиките си с фискални стимули заради пандемията. Освен това те вярват, че следпандемичното покачване на инфлацията в някои страни ще бъде временно.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Скромна церемония за рождения ден на кралица Елизабет Втора
Скромна церемония за рождения ден на кралица Елизабет Втора
Очаква се до края на деня да приключи акцията за останките от разбития МиГ-29
Очаква се до края на деня да приключи акцията за останките от разбития МиГ-29