НОВИНИ

Денят на светите Вяра, Надежда, Любов и София: Как столицата отбеляза празника си

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
21:50, 17.09.2022
Чете се за: 03:40 мин.
У нас
Слушай новината

Почитаме светите Вяра, Надежда, Любов и София и добродетелите, носещи техните имена. Празнува и столицата ни. Празнична културна програма за Деня на София посрещна жителите и гостите на града още от сутринта, а общинските музеи работиха с вход свободен.

Как София отбеляза празника си вижте във включването на Татяна Йорданова.

София Петрова, която е избрала да бъде архитект в София. И днес я срещаме в храма Св. София.

"София означава мъдрост. Притчата, която е за Вяра, Надежда, Любов и майка им София, е като една метафора за вярата, надеждата и любовта, които са производни на мъдростта.", ни казва тя.

София, заедно с други жени, носещи това име, изгряват днес на фасадата на Военния клуб в рамките на проекта на Йордан Симеонов, който откри и снима Софиите в столицата.

"Нашият град носи името на Божията премъдрост, така че мъдростта да ни води. Но София значи и вяра, и любов - да правим всичко с любов, тогава нещата стават по-лесни.", каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

А под земята, в метрото на София, празникът се чуваше и виждате отдалече, благодарение на флашмоб в крайните спирки на метрото.

"Расте, но не старее": София празнува вярата, надеждата, любовта и мъдростта

"- Чакайте, чакайте! От къде сте?
- От Аржентина съм.
- И какво ви харесва в София?
- О, какво да ви кажа! Почти всичко. Интересен град, динамичен и в същото време носи спокойствие", разказва участник във флашмоба за Денят на София.

А в Софийската градска художествена галерия 12 творци, които са давали труда си за столицата, получиха своето признание - и столицата им благодари с награди за принос.

Специалната награда отиде при сценариста и режисьор Анжел Вагенщайн, който след дни ще навърши 100 години. Признание получи и Националният фолклорен ансамбъл "Филип Кутев". Награден е и човекът, който почти винаги се разхожда в столицата с фотоапарат - създателят на страницата "Етюдите на София", който казва достатъчно думи с един кадър, и който превърна един софийски таралеж в герой. Разбира се, на име Софи.

"В моите очи град София е жена. И тя винаги ще бъде жена. Честит празник!", казва Иван Шишиев, фотограф, "Етюдите на София".

Днес празникът диктуваше ритъма на града, а за утре, когато музиката ще е отшумяла, София има желание и за себе си, и за всички именици.

"Да постигат и реализират името си всеки ден. А самият град София да се развива и да се организира под знака на мъдростта.", пожела София Петрова от София.

Празникът завършва по БНТ1 в 23.15 часа с документалния филм "Портрет на София".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Славия вгорчи дебюта на Николай Киров начело на Берое в Деня на София
Славия вгорчи дебюта на Николай Киров начело на Берое в Деня на София
Вятър събори дървета и по пътя Асеновград - Наречен
Вятър събори дървета и по пътя Асеновград - Наречен