НОВИНИ

Депутатите искат отчет всяка седмица как се разпределят средствата за подпомагане на пострадалите от пожарите

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
12:05, 19.07.2024 (обновена)
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
втори опит депутатите избират председател народното събрание
Снимка: БТА/Архив
Слушай новината

Единодушно с 201 гласа парламентът прие решение, с което задължава правителството да предприеме необходимите действия за осигуряване на средства от бюджета за подпомагане на пострадалите от пожарите.

Вицепремиерът и финансов министър се ангажира с компенсациите за хората.

Депутатите задължиха Министерски съвет незабавно да пристъпи към подпомагане на пострадалите и засегнатите от пожарите в страната. Депутатите искат да знаят всяка седмица как се разпределят тези средства. Също и всяка седмица да получават доклад за развитието на пожарите.

"Министерство на финансите в момента разработва проект на решение, което ще има програма включваща процедурата как ще бъдат предоставени средствата и както казах, тъй като средствата, които се предоставят от междуведомствената комисия по бедствия и аварии има много добра работеща процедура, която е позната и на общините. Ще се ползва същата процедура, за да е по-лесно, но ще бъде подробно разписана, за да знаят и хората и кметовете на общините какво трябва да правят. Подготвяме писма до кметовете на всички общини с указания. Идеята е всяка седмица седмично да се обобщават исканията да се предоставят от общините на Министерство на финансите, а Министерство на финансите да предоставя необходимите средства", каза Людмила Петкова -служебен министър на финансите.

"За нас са важни две неща. Първо защо се получи, че имаме толкова много пожари на територията на страната. Вече започна да се говори затова, че са хванати хора, които едва ли не умишлено го правят. На второ място големият въпрос с отсъствието на техника. Това трябва да се изкоментира на КСНС. Аз съм скептичен дали президента ще го свика - в момента той се вълнува дали да даде втория мандат, кога да даде третия мандат и т.н. Ние не критикуваме президента- това, което предлагаме е крайна мярка", обясни Костадин Костадинов - председател на “Възраждане”.

"Аз смятам, че премиерът и вътрешният министър, и военният си вършат перфектно работата в момента - на място са. Държавният глава липсва. Такъв нямаме в момента. Вчера Народното събрание си свърши перфектно работата. Днеска си свърши работата. Това, което искам да си проверите вие медиите - дали съм получил отговор от институциите по въпросите, които зададох за президента и неговия кръг. Не съм получил. Интересно ми е тази съдебна власт защо не отговаря за Радев - страхуват ли се, треперят ли от него, какво ги страхува този Радев, какви зависимости с кой има. Чакам отговори за неговия кръг, който е много интересен и тепърва мистър Кеш ще има много отговори да дава по тези теми", коментира Делян Пеевски - председател на ДПС.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Баскетболните националки до 16 г. започна подготовка за еврошампионата
Баскетболните националки до 16 г. започна подготовка за еврошампионата
Томислав Стипич: Лудогорец има слабости, които ще опитаме да използваме
Томислав Стипич: Лудогорец има слабости, които ще опитаме да използваме