НОВИНИ

Депутатите обсъждат промени в Закона за МВР

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
09:00, 15.03.2024 (обновена)
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината

Депутатите обсъждат на първо четене промени в Закона за МВР, внесени от председателите на парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски.

В него се предлагат мерки за справяне с кризата в сигурността, свързана с мигрантите. Предлагат охраната на бежанските центрове да се охраняват от МВР. И да се увеличи щата на "Гранична полиция". Възражения към тези идеи изразиха от ПП-ДБ, според тях, тези разходи не са предвидени в бюджета.

Изразиха опасения, че с прекратяването на договорите с частните фирми, които охраняват центровете, може да се стигне до плащане на неустойки. От ГЕРБ ги успокоиха, че откриването на нови щатни бройки отнема време и това вероятно ще стане с приемането на бюджета за догодина.

Божидар Божанов - ПГ на ПП-ДБ: "Ние смятаме, че между първо и второ четене трябва да се предложат редакции, за да изберем един от няколкото варианта и да прецизираме така, че да има минимален ефект върху бюджета. Нашата принципна подкрепа за духа на законопроекта я има, но в този вид, в който е представен, има неясноти. Затова ще се въздържим."

Радомир Чолаков - ПГ на ГЕРБ-СДС: "Вие не разбирате ли форсмажора, в който се намираме в момента. Очевидно има обществени напрежения, очевидно има притеснения в обществото във връзка с миграцията. Това, което казва този закон, е едно много просто нещо - местата за настаняването на бежанци ще се охраняват от МВР. Това е. Тук става дума за по-висши интереси и по-големи притеснения, отколкото това, че ще се прекратяват договора на някаква си частна фирма."

Атанас Атанасов - съпредседател на ПГ на ПП-ДБ: "Няма никакъв форсмажор. Преекспониране на две хулигански прояви в София и опаковането им с това, че има някакъв проблем с бежанци. Няма такова нещо. Не можах да разбера защо трябваше по този начин да се внасят тези законопроект. Между другото, съвсем добронамерено. Имаме общо управление защо с нас не беше съгласувано това действие. Можеше да седнем заедно да ги обсъдим. Има рязък спад в тези центрове, иначе добре би било да се охраняват от полицията, защото има повече правомощия, но тук въпросът е и бюджета."

Маноил Манев - ПГ на ГЕРБ-СДС: "Каквато и тема да подхвърлите в това НС, тя няма да промени проблема на българските граждани в София около центровете и в Харманли, цялата област. Няма да го подмени този проблем. Ние този проблем го решаваме с една крачка. Ако искате го подкрепете. МВР да влезе и да охранява."

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Венци Стефанов: На българския футбол не му трябва молитва, а мотика (ВИДЕО)
Венци Стефанов: На българския футбол не му трябва молитва, а мотика (ВИДЕО)
Олимпиакос победи Панатинайкос в гръцкото дерби от Евролигата
Олимпиакос победи Панатинайкос в гръцкото дерби от Евролигата