НОВИНИ

Депутатите приеха доклада на комисията за придобития дял от Първа инвестиционна банка

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
11:01, 20.01.2021
Чете се за: 01:37 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Депутатите приеха доклада от дейността на временната комисия, която трябваше да установи обстоятелствата по придобиването от държавата на дял от Първа инвестиционна банка за 140 милиона лева.

Докладът е подписан с особено мнение от представителите на БСП, според които държавата е закупила акциите от частната банка по цена, надвишаваща значително пазарната.

Румен Гечев обясни особеното си мнение с факта, че бил чул подвеждащо, според него, от премиера Борисов изказване на заседание на Министерския съвет, в което казвал, че акциите ще бъдат обратно изкупени на цени и лихви, така че да няма загуби за Българската банка за развитие.

Според Гечев подобни политически изказвания от политически лица представлявали манипулации на капиталовия пазар. Сделката за ПИБ е проведена по всички правила, няма съмнения и притеснения, тъй като е многократно проверявана, увериха от ГЕРБ. В изготвения доклад е записано, че придобиването на акциите представлява стратегическа инвестиция, като последно условие за влизане на страната ни в чакалнята на еврозоната и Банковия съюз, а не спекулативна транзакция в търсене на финансов ефект.

От левицата предложиха докладът, заедно с изказването на Румен Гечев, да бъдат изпратени на прокуратурата, която да установи има ли престъпление. Това предложение не беше прието.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама медици от Хасковско са се заразили с коронавирус между двете ваксинации
Двама медици от Хасковско са се заразили с коронавирус между двете ваксинации
Везенков изигра 22 минути при победа за Олимпиакос в Евролигата
Везенков изигра 22 минути при победа за Олимпиакос в Евролигата