НОВИНИ

Спомен за Хачо Бояджиев

bnt avatar logo
от БНТ
10:38, 20.01.2021
5222
Чете се за: 02:27 мин.
Култура
Слушай новината

Днес aкад. Хачо Бояджиев трябваше да навърши 89 години.

Хачадур Кирилов Бояджиев е роден под името Имре Соколов на 20 януари 1932 година в София. Според други източници, той е роден в Нови пазар където по-късно е осиновен.

Самият Хачо Бояджев в интервю по случай 80-годишния си юбилей разказва, че научава, че е осиновен когато е на 12 години. Той се ражда като извънбрачно дете на 17-годишна унгарка и българинът бохем Димитър Соколов. Родителите на майката налагат детето да бъде осиновено и 6-месечният Имре е даден на бездетното семейство на състоятелния арменец Кирил Боджиев в Нови пазар.

През 1951 година Хачо записва "Математика" в Софийския университет, която по-късно завършва. А през 1958 година взема диплома по "Театрална режисура" във ВИТИЗ.

Известно време живее в Западна Европа, Щатите и Англия където защитава докторат по телевизионна и кинорежисура и култивира вкуса си към качествената телевизия.

Бояджиев е дългогодишен режисьор на празничните Новогодишни програми на БНТ, както и на десетки телевизионни театрални пиеси, които през годините до една са се превърнали в класика. Критиците с основание наричат Хачо "Основателят на българския мюзикхол".

В периода от 23 юни 1995 до 7 юни 1996 той е генерален директор на Българската национална телевизия. Слиза от поста след пререкания с властта и отказва да уволни екипа си.

В последните години до смъртта си режисира знаковото предаване "Полет на нощта".

През целия си живот Хачо Бояджиев не спира да работи без почивка, той не познава скука и депресия щом е в любимата телевизия. А това, че спи само по няколко часа на нощ не му пречи да е изпълнен с идеи и енергия.

Тъмите очила, тирантите и димящата цигара се превръщат в негова запазена марка. Както неведнъж е казвал - жените са голямата му грешка, въпреки че е техен любимец.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Везенков изигра 22 минути при победа за Олимпиакос в Евролигата
Везенков изигра 22 минути при победа за Олимпиакос в Евролигата
Жена и 2-годишно дете са блъснати на пешеходна пътека в София
Жена и 2-годишно дете са блъснати на пешеходна пътека в София