НОВИНИ

Депутатите приеха на първо четене удължаването на бюджета

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
15:45, 29.11.2022
Чете се за: 04:35 мин.
У нас
Слушай новината

Със 127 гласа "за", двама "против" и 90 въздържали се депутатите приеха удължаването на държавния бюджет, на Здравната каса и на Държавното обществено осигуряване на първо четене.

От ПП настояват да бъде внесен нов бюджет за 2023 година от служебното правителство. Три варианта е разработило Министерството на финансите за бюджет. С дефицит от 6,5% при продължаване на настоящите политики.

От ГЕРБ-СДС, ДПС и "Български възход" подкрепят служебното правителство да не внася нов бюджет, а това да бъде направено от редовен кабинет. От "БСП за България" искат увеличаване на социалните плащания. Сред техните предложения е увеличаване на минималната работна заплата до 50% от средната за страната или тя да стане 850 лева. Също така да бъде въведен при възможност таван на цените на природен газ, вода, парно и ток за бита.

От финансовото министерство са изчислили, че подобно нещо ще доведе до 4,8 млрд. лева повече разходи. При това положение дефицитът би достигнал до 9,4% от БВП на страната.

От ПП настояват за изцяло нов бюджет, а не продължаване на приетия от кабинета "Петков". Те също имат идеи за повече социални разходи, които по изчисления на финансовото министерство ще увеличат разходната част на бюджета с 3,6 млрд. лева, което пък ще увеличи дефицита до 8,7% от БВП.

"Правителството на Радев отказва да внесе нов бюджет, който да вдигне доходите, политики за преодоляване на кризите, цените на горивата и т.н. Вместо това внесе законопроект за действието на бюджета", коментира Венко Сабрутев от ПП.

Бюджетът обаче беше защитен от служебния премиер Гълъб Донев.

"Основните задачи на служебното правителство бяха да разгледа проблемите, които стоят пред българските граждани и с това се справихме. Служебното правителство гарантира отопление, осветление и се справихме с това. Правителството беше това, което за първи път с усилията и мерките, които предложи прие инфлацията. Служебното правителство беше това, което работи и по гарантиране на увеличението на доходите на българските граждани", каза Донев.

От "Възраждане" обявиха, че ще се въздържат от подкрепата на бюджета, защото смятат, че разходите не са разпределени правилно. ПП въпреки желанието им да увеличат пенсиите, не можаха да кажат откъде ще дойдат средствата за това.

От "БСП за България" ще внесат своите предложения между двете четения на бюджета.

"Днес гледаме най-важният въпрос за държавата, ние твърдим това от 17 октомври. Още тогава разговаряхме с парламентарните групи за разговори за бюджета. Не можем да оставим държавата в несигурност, а хората в тази ситуация с цените със замразени доходи. Който и да е Министерски съвет е длъжен да внесе държавен бюджет до 31 октомври. Вие твърдите, че сте заварили множество кризи, а в същото време предлагате да се удължи бюджета на предишното правителство", каза Корнелия Нинова.

"Когато ръстът на инфлацията е по-голям от ръста на доходите, означава че ние обедняваме, за последните 25 години, българите обедняват. Това не са само мои думи, аз чух синдикатите да твърдят същото", каза Делян Добрев от ГЕРБ-СДС.

"Искам да ви върна върху сериозния разговор върху бюджета. Основният риск е следният: ако се приеме удължаването на бюджета и се формира правителство, то няма значение, ако обаче няма сформиран кабинет, влизаме в хипотезата, че новото правителството ще е най-рано през май. Дотогава ще имаме ли буфери", попита Мартин Димитров от Демократична България".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Адриан Андреев започна с разгромна победа на турнира в Маспаломас, Испания
Адриан Андреев започна с разгромна победа на турнира в Маспаломас, Испания
ФИФА наложи глоба на Германския футболен съюз
ФИФА наложи глоба на Германския футболен съюз