НОВИНИ

Лидери на политически формации се събраха на разговор за консолидация на лявото

Вера Александрова
от Вера Александрова
14:34, 29.11.2022
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Днешната среща е началото на честен разговор за консолидацията на лявото, обясни в началото на кръглата маса на леви формации Костадин Паскалев. Той уточни, че това не е учредително събрание и няма за цел да избере лидер.

Беше отчетено, че подкрепата за левите партии намалява на последните няколко избора. Целта е да се обединят около идеи, които да отговорят на очакванията на левите избиратели и да поставят ключовите въпроси за развитието на страната.

Сред участниците в срещата са президентът Георги Първанов, Румен Петков, Кирил Добрев, Мая Манолова, Татяна Дончева, Емилия Масларова, Петър Мутафчиев, Валери Жаблянов, Ангел Найденов, Георги Пирински, Светлана Шаренкова, Александър Томов.

Корнелия Нинова призова обединението на левите партии да се случи в рамките на БСП

Вчера Корнелия Нинова призова всички бивши членове на БСП, напуснали партията и основали нови партии, да се завърнат в БСП и да подновят членството си.

На форума днес Георги Първанов отговори на предложението така:

"Имаме едно предложение, не казвам неприлично, напусналите да подадем молба и да се върнем в партията. Едва ли трябва да ви убеждавам, че съм преживявал през годините всичко това, което става в БСП. Но съм длъжен да припомня, че на 7 януари 2014 г. с решение на Националния съвет ние бяхме изключени", заяви той.

"Като искаме да бъдем заедно, надявам се желанието да е искрено, дайте да се съберем по пътя, но не силово. Дайте да направим силна коалиция, да заложим на взаимното уважение. Аз нямам лични претенции. Единствено да направим качествено нов субект, който да е работещ и печеливш, и да е перспективен", каза още Първанов.

Според Георги Кадиев това обединение в ляво е невъзможно без БСП.

Снимки: Десислава Кулелиева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Катастрофа с дипломатически автомобил в София
Катастрофа с дипломатически автомобил в София
Херо: Основната ми цел начело на Спартак е да останем сред най-добрите
Херо: Основната ми цел начело на Спартак е да останем сред най-добрите