НОВИНИ

ББР с обяснение за спрения облигационен заем от 1 млрд. лв.

bnt avatar logo
от БНТ
15:25, 29.11.2022
Чете се за: 04:15 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС

След смяната на Управителния съвет на Българската банка за развитие през лятото на 2021 г. бе предприет курс към нейното преструктуриране и оптимизация във всички направления. Част от тази промяна бе стратегията за оптимизация на пасива на ББР, съобщиха от банката.

През 2021 г. банката стартира процедура по емитиране на корпоративна, необезпечена облигация с номинал до 500 млн. евро на международните капиталови пазари. Емисията бе планирана с падеж до 7 години при фиксирана доходност.

ПП отговориха на обвиненията за пътните ремонти и ББР

Предвидена бе замяна на дълг с плаващ лихвен процент с фиксиран такъв. При очакваното бъдещо повишение на лихвените проценти това би донесло допълнителни финансови ползи за ББР, както и заздравяване на матуритетната структура. Освободеният финансов ресурс и по-евтиното ново финансиране позволяват на банката да подобри допълнително условията си за кредитиране на малкия и средния бизнес.

Нова облигационна емисия би имала и репутационен ефект за ББР, който да отвори възможността за емитиране в бъдеще на т. нар. "зелени облигации" или на други облигационни емисии.

ГЕРБ обвини ПП в щети в размер на 1 млн. лева в ББР

Съгласно българското законодателство за стартиране на процеса не се изисква решение на принципала. Това е изцяло оперативен процес, воден от управляващите органи на ББР. Проектът за издаването на облигация е съгласуван с трима поредни ресорни министри и двама финансови министри заради честите промени в изпълнителната власт.

Облигацията щеше да се търгува на международните пазари и като такава следва да бъде издадена по английското право. Изборът на адвокатски кантори е извършен в съответствие с вътрешните правила на ББР и постигнатите условия са пазарни.

Росен Карадимов: ББР ще реализира публични политики

За мениджъри по емисията бяха привлечени инвестиционните банки Citi Bank, J.P. Morgan и ING Group. Най-добри оферти бяха изпратени от канторите Clifford Chance и Allen&Overy, които имат и опит при работата с емисии на Министерството на финансите и на Българския енергиен холдинг.

Въпреки големия обем свършена работа, избухването на войната в Украйна през февруари 2022 г. завари процеса почти на финала. Неблагоприятната конюнктура на глобалните финансови пазари, при която пазарите на практика спряха да функционират за период от няколко месеца, временно стопира действията по емитиране на облигацията до идентифицирането на нов подходящ времеви слот. В същото време повишаването на лихвите от страна на централните банки допълнително влоши условията, при които ББР би емитирала своята облигация.

Министър Александър Пулев: ББР не се ръководи ефективно

Според калкулациите, ако сега се емитира облигация, тя ще бъде на цена около 5,5%-6%. Задълженията, които следваше да се рефинансират, са на нива около 4%. Ако проектът бъде продължен, банката ще губи по 20 млн. лв. годишно или 140 млн. лв. за целия период.

Относно твърдението, че за последните 18 месеца ББР е изразходвала още 560 000 лв. за адвокати и консултанти, бихме искали да уточним, че това са разходи за проблемен кредит, отпуснат в предишен период. За него се водеха дела в чужбина, които приключиха положително за банката.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ФИФА наложи глоба на Германския футболен съюз
ФИФА наложи глоба на Германския футболен съюз
Първото електронно уверение за студенти в България издадоха в УНСС
Първото електронно уверение за студенти в България издадоха в УНСС