НОВИНИ

Депутатите приеха на първо четене законопроекта за удължаване на Бюджет 2021

Милена Кирова
от Милена Кирова
12:16, 12.01.2022
Чете се за: 03:42 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Депутатите приеха на първо четене законопроект за удължаване до 31 март на Закона за държавния бюджет за 2021 г. и бюджетите на Здравната каса и Държавното обществено осигуряване.

Дебатът започна на социална тематика, като от "Възраждане" алармираха, че с удължаването на бюджета до 31 март се отлага увеличението на възнаграждението на асистентите на хората с увреждания. Управляващите увериха, че ще бъде внесена промяна между първо и второ четене.

ГЕРБ изтъкнаха, че утре се навършва месец, откакто имаме редовно правителство - достатъчно време за нов бюджет. Изразиха и притеснения, че е предвидена актуализация на бюджета за 2022 г. още през юни.

Управляващите от ПП определиха думите на ГЕРБ като внушения и хвърляне на прах в очите. Посочиха, че внасят бюджета в срок и дори трябва да ги похвалят, че са бързи.

"Възнаграждението на асистентите на хората с увреждания е мизерно. С този законопроект отново се отлага увеличението на възнаграждението на тези хора", заяви Елена Гунчева - депутат от ПГ на "Възраждане".

От 2009 г. бюджетите за хората с увреждания непрекъснато нарастват, отбеляза Деница Сачева от ГЕРБ-СДС.

"Увеличението на коефициента е чакано от личните асистенти. Ще внесем промяна между първо и второ четене", обясни Искрен Арабаджиев от ПГ на "продължаваме промяната".

"През последните 8 месеца сме свидетели на хаотично управление на публичните финанси. Кога за последно сме започвали годината без бюджет", попита Кирил Ананиев от ГЕРБ-СДС.

Искрен Митев от ПП, заяви, че внушението, че бюджетът се бави, е прах в очите. "Трябва да ни похвалите, че сме бързи, а не че се бавим", каза още той.

"Надявам се в бюджета ще има здрав разум, качество за процесите и рисковете", допълни Петър Чобанов от ДПС.

ДПС представи законодателната си програма

ДПС обявиха законодателните си приоритети - един от които е промени в Конституцията, които ще са съобразени с препоръките на европейските институции. Подготвят и антикорупционни закони.

"Знаете, че позицията на ПГ на ДПС от много години е, че най-важната битка с корупцията е отстраняването на условията за осъществяването на такава а това трябва да започне със законодателството. По тази тема вече внесохме първия си законопроект във връзка с изискването на нашите европейски партньори за премахването на инвестиционното гражданство и така наречените златни паспорти. Нещо повече - поискахме ДАНС и прокуратурата да разследват всички издадени златни паспорти. Работим по законопроект за изменение на ЗОП. Разбрахме от изпълнителната власт, че в предни мандати са осъществявани поръчки по процедурата инхаус, която е разрешена от ЕС, но тук, в България, се осъществявали корупционни практики. Тъй като виждаме, че правителството е заето с други работи, ние ще му помагаме и нашият законопроект ще премахне възможността за инхаус процедури", заяви Цонев.

Днешното заседание е малко по-различно. 8 от депутатите се включиха онлайн, тъй като са в изолация след КСНС при президента и заразения с ковид председател на Парламента.

Репортери: Милена Кирова, Вера Александрова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протестът на "Възраждане" стана повод за коментари в НС
Протестът на "Възраждане" стана повод за коментари в НС
Протест на "Възраждане" срещу зеления сертификат пред НС
Протест на "Възраждане" срещу зеления сертификат пред НС