НОВИНИ

Протест на "Възраждане" срещу зеления сертификат пред НС

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
12:10, 12.01.2022 (обновена)
9665
Чете се за: 04:05 мин.
У нас
Слушай новината

Протест срещу зеления сертификат започна пред Народното събрание. Организиран е от партия "Възраждане".

Ситуацията пред Народното събрание в момента е спокойна. Хората мирно отстояват исканията си - основното е да отпадне зеленият сертификат. В момента движението по бул. "Цар Освободител" е блокирано.

Вижте повече в прякото включване

Във фейсбук организаторите на протеста обясняват, че демонстрацията е насочена срещу "зеления сертификат и принудителната ваксинация" - мерки, които организаторите наричат дискриминационни, античовешки и ограничителни.

"Исканията ни са да си върнем нормалността, да не ни дискриминират и да ни наричат антиваксъри, да освободим нас и децата си, да си живеем нормално, това искаме", казва един от протестиращите.

"Да отпадне зеленият сертификат, защото наистина в днешно време не е нормално човек да живее и да се притеснява от това че е здрав, да не може да излезе на пътя, да отиде до магазина, да отиде в учебно заведение, да не говорим за каквито и да било други заведения", смята друг.

СНИМКИ: Десислава Кулелиева, Йоана Миланова

В знак на протест хора запалиха медицински маски.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов се обърна чрез видеовръзка към протестиращите. По негови думи той и останалите карантинирани след КСНС са изолирани поради страх от управляващите. "Не само от мен, а от вас", обяви той и определи карантината като домашен арест.

28 души са карантинирани след КСНС

"Всички вие сте тук, за да измиете срама на нация, която дълго търпя. Свобода не се извоюва със статуси във фейсбук, а на улицата и с отстояване на тези", каза още той.

"Отидете, питайте тези, които се поставят над интереса на българския народ и Конституцията и ги питайте кога ще премахнат сертификата, защото нямаме намерение повече да търпим", каза Костадинов.

Антон Тонев, ПП: Основният акцент в тази здравна криза ще бъде заложен върху болниците

В сутрешния блок на БНТ темата коментира и председателят на здравната комисия доц. Антон Тонев:

"Държава, в която човек може спокойно да излезе и да протестира срещу нещо, с което не е съгласен, е добър пример за демокрация и за демократична държава. Хората ще могат днес да излязат, да заявят своето мнение и ще ги чуем, ще видим колко човека ще дойдат. Конкретно за колегите от "Възраждане" не ми се иска да коментирам, защото този уикенд те се оказаха в една доста трудна ситуация, знаете, че имаше журналистическо разследване, което установи, че голяма част от членовете на ПГ са със зелени сертификати, ваксинирани дори, но това не им е попречило да се обявяват против"

За протеста пристигнаха хора от цялата страна.

Протестиращи от Варна разказаха за случай при тяхното отпътуване. По техни думи са се организирали, за да тръгнат заедно, а полицаи са ги спрели и започнали да правят тестове за наркотици на шофьорите. Четирима дали положителни проби, а при повторно тестване пробите са били отрицателни.

Протестиращите споделят, че заради тестването са били забавени повече от час.

Протестът на "Възраждане" стана повод за коментари в НС

От сутринта в района около Народното събрание имаше засилено полицейско присъствие. Вчера полицията призова протестът да се провежда спокойно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Депутатите приеха на първо четене законопроекта за удължаване на Бюджет 2021
Депутатите приеха на първо четене законопроекта за удължаване на Бюджет 2021
Рекорден брой новозаразени с COVID-19, най-висока е заболеваемостта в София
Рекорден брой новозаразени с COVID-19, най-висока е заболеваемостта в София