НОВИНИ

Депутатите се събраха на първото си заседание след ваканцията

Очаква се от ПП да внесат предложение за гласуване на изготвената декларация с приоритетите

Милена Кирова
от Милена Кирова
07:00, 04.01.2023 (обновена)
Чете се за: 14:12 мин.
У нас
Слушай новината

Започна новата сесия на парламента. Председателят Вежди Рашидов се обърна с пожелания към народните представители:

"Дай боже, новата година да бъде здрава и с много разум. Желая крепко здраве".

По традиция сесията започна с химна на България и ЕС. По време на европейския химн от "Възраждане" седнаха.

Вижте повече в прякото включване на Милена Кирова

В първия работен ден от новата сесия на НС се очаква от "Продължаваме Промяната" да внесат предложение в седмичния дневен ред на народните представители да влезе за гласуване изготвената от тях декларация с приоритетите на евентуално правителство.

ПП внесе в деловодството на НС декларацията с приоритетите си. Вижте целия документ

При връчването на мандата от президента вчера номинираният за премиер акад. Николай Денков изтъкна, че в декларацията на партията са залегнали 4 основни приоритета, които - по думите му, биха получили подкрепа по същество от всички партии.

При срещата, която се проведе обаче в парламента стана ясно, че вероятността за това е много малка.

На поканата се отзоваха само "Демократична България", "БСП за България" и "Български възход", като стана ясно, че твърда подкрепа може да се очаква само от "Демократична България".

Ето част от изявленията от парламентарната трибуна.

Николай Денков, ПП: "Естествено е да поставим въпроса кое е най-важното, което да свършим - това да изберем правителство. Ако не изберем правителство, НС ще приключи бързо. Моля ви, направете го, ни казваха хората по време на празниците. Затова от ПП подходихме по различен начин, опитвайки се да комбинираме целите и задачите за тази година. Нека прочета само един параграф от декларацията: предлагаме обединение около развитие на конкурентна икономика, върховенство на правото, устойчиво развитие, намаляване на неравенствата. С кой от тези приоритети не сте съгласни? Много интересни бяха критиките. От една група казаха, че сме взели тяхната програма. Трети казаха, че имат възражения към част от текстовете. Можем ли да работим заедно? Когато обсъждаме в петък тази декларация моля да отговорите на следните въпроси: съгласни ли сте да реализираме тези приоритети или кажете как си представяте третия мандат, или сте работили за предсрочни избори. В математиката 2 и 2 прави 4. Когато променяш Изборния кодекс, това значи, че от самото начало сте се готвили за нови избори".

Мустафа Карадайъ, ДПС: Пожелавам здраве и сполука. Пожелавам надеждата да не ни напуска. Днес отбелязваме и 33 години от създаването на нашата партия от доктор Ахмед Доган. Изминалата година беше безпрецедентна, тя върна кошмара на войната, постави въпросите за новия световен ред наред с кризите донесе поредните избори. Бяхме поставени пред изпитание избора на председател. Провали се и първият мандат. Предстоящият втори мандат не дава големи шансове. Това, което трябва да ни ангажира, е третият мандат. Трябва да намерим решение за редовен кабинет. Народът очаква това от нас. Няма да има оправдание за никого, ако се провалим. Хората искат редовен кабинет. Очакват основните теми на обществото да бъдат основни теми на политиците. Недоверието на обществото в политиците не може да се реши само с едни предсрочни избори. Преди следващите избори трябва да покажем нов модел на поведение. През последните години изборите се печелят от месии и герои спасители като преди това са създали образа на лошия в лицето на политическия си опонент. Положението на хората се влошава. Тези политически сили се оказват силни само в противопоставянето, омразата. Те нямат капацитета да управляват. Решението е просто - да сме откровени с народа. ДПС има ясна визия за развитие на страната. ДПС ще настоява, че само с диалог може да се постигнат успеха. Изборите ще покажат същите резултати, но могат на донесат нежелани последици за политическата система. Не чертая в тъмни краски бъдещето. Изборите не ни притесняват. Избори без създаване на нормалност не са решение. Съзнаване, че промените в изборното законодателство трябва да се извършват внимателно, но тези които приехме премахват една несправедливост. Уредбата не е достатъчно прецизна, но създават условия държавата да е основната движеща сила в процеса. Не трябва да забравяме, че хората очакват от нас съставяне на правителство. Ние от ДПС призоваваме да сформираме редовен кабинет. Политиката е отговорност. ДПС знае как се носи отговорност. Призоваваме да разпишем приоритетите за страната. Не е важно кой пръв ще изрече приоритетите. Днес е важно кой ще работи безкористно. Време е за отговорност.

Костадин Костадинов, "Възраждане": Всички знаем, че този парламент е с кратък политически хоризонт. Той беше мъртвороден. Става ясно с всеки изминал ден. Тук се постига съгласие само по въпросите, които някое чуждо посолство е дало. Хората не обръщат внимание на случващото се тук. Българското общество не вярва в собствената си държава, счита се за обречен и брои дните, когато ще му бъде отречено правото за съществуване. Поставихме тук въпроса за свикването на референдум за финансовия суверенитет, беше ни отказано. Не трябва да се ходи на избори, казват, защото изборите са нещо лошо. Дайте да ги забраним. Пропагандата внушава, че изборите са нещо скъпо и лошо. Преди 33 години основната причина за разпадане на съветската система беше, че не ни беше давал избор. За нас най-важния въпрос е за свободата и демокрацията. Считаме, че трябва да имаме правото да избираме какъв ще бъде нашият път. Искаме България да е свободна държава, независима и силна, благоденстваща. Не искаме друг да решава вместо нас. От следващата седмица започваме подписка за референдум за българския лев, ще съберем повече от половин милион подписи.

Корнелия Нинова, БСП: За нас от БСП има шест важни неща: да гарантираме политическа стабилност чрез съставяне на редовно правителство. Очевидно всички гледаме към третия мандат. Бихме го нарекли мандат на разума - чрез задкулисни уговорки да сложим край на нестабилността. Парламентарната република е в опасност. Имаме еднолична власт. Това е опасно.

Приоритетите за нас сектори и закони: образование наука и култура, здравеопазване, социална политика с акцент млади хора, трябва да има и икономика.

Крайно време е да наблегнем на качеството на образованието и на връзката с икономиката. 1% от БВП за култура. Осигурените хора да не доплащат като ходят по болниците. Да минимизираме търговията в здравеопазването. Социална политика - безплатни лекарства и учебници за деца. Минимална заплата 50% от средната. Крайно е време е за понятието “енергийна бедност”. И разбира се - преизчисляване на пенсиите. Да приемем законите по Плана за възстановяване и устойчивост.

Отношението към местната власт - настояваме да се реши въпросът с финансирането на общините като се оставят част от данъците при тях. Докато ние спорим каква да е съдебната реформа, народът се вълнува от тежки престъпления. Деца убиха възрастен човек вчера. България трябва да стане член на Шенген. Препотвърждавам позицията за войната - България да не предоставя оръжия.

За еврозоната - внимателно да се прецени кога и при какви условия да се влезе, но тогава когато няма рискове. Бързането от 1 януари 2024 не е най-доброто решение.

Христо Иванов, ДБ: Всички говорим за кризите, всеки иска да се обгърне в мантията на отговорността. Кризи има и се каза достатъчно за тях. Пътят напред може да бъде само път, воден от страх, плашене и дезориентация. Трябва да кажем нещо и за възможностите. Трябва да кажем и една друга дума - надежда. Че след 10 години са безотговорни страшилки. Изборът на България е направен отдавна, още през Възраждането - за свободна и демократична България. Когато говорим колко българи напускаха България, трябва да отговорим къде отиват - нима отиват в Беларус или Руската федерация, не - отиват в свободни страни. Ние трябва да настояваме твоята идентичност, но изборът на България е ясен. България започва и се случва трансформация - икономическа и институционална. Да този парламент трябва да излъчи правителство, което е способно да участва в тази трансформация и да прави реформи. И то не само защото сме стигнали до третия мандат и няма къде да ходим. Моля ви, хайде да се отнесем малко по-сериозно към декларацията на ПП. Държим на тази страна посока на надеждата, а не на отчаянието. Нашите приоритети са заложени и ние вярваме в дългосрочните усилия. Ние изброихме приоритети, свързани със сигурността, отбраната и енергетиката, част от тях започват да се реализират. Нашите украински приятели отбраняват нашия интерес. Ако не им помогнем, ще се окажем на тяхно място. Нашият дневен ред е дневния ред на мира. Ще работим за въвеждане на електронно правителство. Ще работим за конституционна промяна за правохранителните органи. Време е да погледнем хоризонта на надеждата.

Стефан Янев, "Български възход": Това, което предстои - реализирането на надеждата - за по-добро бъдеще и предлагане на решения. За нас от БВ - НС е място на диалог, място за взаимодействие, предлагане, търсене на решения. Всеки един от нас трябва да е в състояние да предлага лидерски решения, а да не търсим оправдания в нашия електорат. Ако предлагаме смислени решения, хората ще ни подкрепят. Решението за правителство - това е основната ни задача, алтернативата я знаем - избори. Не е моментът. Да търсим оправдания как не сме се справили. Това е и в основата на надеждата, че проблемите на хората ще бъдат решени. Време е за още един призив - да се замислим дали земята в границите на България, която въплъщава понятието Родина, е наследена от нашите деди или е взета от нашите деца и внуци.

Тома Биков, ГЕРБ: Миналата сесия беше изпусната възможността политическата криза да намери своето решение с отхвърлянето на предложението на правителство с професор Габровски. Първият мандат има най-голям шанс, защото би придал най-силна легитимност. ГЕРБ -СДС бяхме готови на компромиси и предложихме неполитическо правителство. Направихме го, защото тук има мнозинство, доказа се това като се удължи бюджетът. Надяваме се, че ще сложим край на политическите иновации. Те са в основата на тежката нестабилност. Иновациите от типа на политическото насилие и искане на унищожаване на опонента, това трябва на приключи с усилията на всички нас. Денков и ПП искат подкрепа от тези, които искат да унищожат. Имаше призиви да се отнесем сериозно с декларацията. Една декларация не може да управлява. А повярвайте ми вашата не е добре написана. Една държава се управлява от министри и хора, които могат да носят отговорност. И това се предлага в пакет. Ако искате усилие - да подходите сериозно и да предложите състав и структура на кабинет. Третият мандат е кризисен. Да се опитаме с общи усилия да решим тази криза. Важно е третият мандат да е според реалностите, а не според мечтите и надеждите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русия: Употреба на телефони е довела до удара в Макеевка
Русия: Употреба на телефони е довела до удара в Макеевка
Новите случаи на коронавирус са 301, починали са петима души
Новите случаи на коронавирус са 301, починали са петима души