НОВИНИ

Депутатите засега ще работят без зелен сертификат

Вера Александрова
от Вера Александрова
20:08, 10.12.2021
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Слушай новината

Депутатите ще влизат в парламента без зелен сертификат. След пореден бурен дебат мнозинството в парламента отхвърли предложението на ГЕРБ-СДС - народни представители, които нямат зелен сертификат, да работят онлайн.

От ГЕРБ-СДС направиха контрапредложение - да отпадне зеленият сертификат за всички граждани и то вече е внесено в деловодството на Народното събрание.

От "Демократична България" внесоха свой проект за решение - в двете парламентарни сгради да се влиза само срещу представянето на валиден зелен сертификат или след отрицателен бърз антигенен тест, направен на входа на сградата.

Дебатът по предложението на ГЕРБ-СДС: депутати, които нямат зелен сертификат, да работят онлайн и днес беше подновен. Най-яростни противници на идеята са от "Възраждане". Днес те призоваха лидерите на "Продължаваме промяната", "Има такъв народ" и "Демократична България" да ги подкрепят.

"Много добре знаете, че се борим точно срещу зеления сертификат, който налага ограничения на здрави хора", заяви на Иво Русчев от ПГ на "Възраждане".

"Има такъв народ" ясно показаха, че са против влизането в парламента със зелен сертификат .

"Изискването за зелен сертификат не може да предпоставя посещаване на работно място. НС е работно място за нас, г-жо Атанасова. Това не е МОЛ или ресторант, в който сте дошли временно, да се разходите да пиете по едно кафе", коментира Виктория Василева от "Има такъв народ".

От БСП обясниха, че всички са ваксинирани, не са срещу зеления сертификат, но искат този въпрос да се обсъди допълнително.

"Хора, които са представлявали част от проблема COVID-19 и неговото нерешаване, които оставиха българската нация три месеца без ваксини, които две учебни години лишиха българските деца от образование, сега да се превръщат в решаващи този проблем", каза Георги Михайлов от "БСП за България".

В Европейския парламент се влиза със зелен сертификат, същото се отнася за Холандия и Латвия, а в Албания депутатите са задължени да се ваксинират, напомниха от "Демократична България". Подготвили са проекторешение, което да уреди въпроса и вече е внесено в деловодството на НС.

"Готови сме с проекта на решение, надявам се той да бъде консултиран с парламентарните групи и да може да бъде подкрепен от всички, защото той не ограничава права, а създава ред в хаоса", заяви Атанас Славов от ДБ.

И от "Продължаваме промяната" всички са със зелен сертификат. Обвиниха ГЕРБ, че се опитват да изместят темата.

"Този дебат за отношението на НС трябва да бъде проведен в отделна гледна точка. Следващата седмица, най-вероятно, затова си позволихме да гласуваме "против", за да не превърнем НС в един хоумофис и да оставим дебатите тук на живо, както виждате се провеждат с голям заряд", обяви след гласуването Антон Тонев от ПП.

ГЕРБ-СДС излязоха с контрапредложение.

"Предлагаме НС да вземе нарочно решение, с което да задължи министъра на здравеопазването да отмени заповедта си по отношение изискването на зеления сертификат. Внасяме в деловодството на НС този проект на решение", каза Десислава Атанасова.

Мотивите им - правилата за зеления сертификат трябва да се отнасят за всички.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Флорентино Перес смята привличането на Тони Кроос за "трансфера на века"
Флорентино Перес смята привличането на Тони Кроос за "трансфера на века"
Фондация "Емил Шарков" с благотворително събитие за децата на загинали полицаи
Фондация "Емил Шарков" с благотворително събитие за децата на загинали полицаи