НОВИНИ

Десислава Атанасова: Политическата криза не може да бъде решена само от една формация, партия или коалиция

Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
bnt avatar logo
от БНТ
10:41, 12.04.2023
Чете се за: 03:57 мин.
У нас
Слушай новината

Резултатите от изборите за 49-ото Народно събрание задават редица възможности, както за изход от политическата криза, така и за затъване в нея. С вота си българските граждани показаха нееднозначно, че политическата криза не може да бъде решена само от една формация, партия или коалиция. Това заяви от трибуната на Народното събрание председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

"Единственият изход от ситуацията е възможен само, ако с взаимно уважение между партиите се постигат приемливи компромиси, съгласие по стратегически важните въпроси за страната и ефективно възстановяване на политическия диалог. Всеки, който не се съобрази с тези резултати, ще загуби не просто избиратели, но и перспектива за дългосрочно позитивно участие в политическия и обществен живот на страната", заяви Атанасова.

По думите ѝ най-трудната битка в политиката е битката със самия себе си, със собственото си его, със собствените си илюзии и недостатъци.

"Тази битка е далеч по-важна от конюнктурните битки с актуалния политически опонент, защото е решаваща за дългосрочните перспективи пред всяка политическа сила. Изходът от тази битка зависи от самите нас и от силите ни да преодолеем самите себе си. От възможността за осъществяване на качествена промяна, която рано или късно намира своя положителен резултат", посочи Десислава Атанасова.

Според Атанасова българският народ показа, че нито една от партиите в 49-ото Народно събрание не може да реши политическата криза сама.

"Ние все още нямаме самочувствието, че сме спечелили изборите, защото много ясно виждаме, че нашата гледна точка е една от многото в този парламент. Имаме ясното разбиране, че нашата победа няма как да се състои в проценти, числа депутатски места. Нашата победа би била единствено, ако 49-ото НС успее да възстанови базовите обществени консенсуси, да излъчи стабилно, ефективно и компетентно управление и да създаде среда на взаимоотношения отвъд конфликти и скандали", каза Атанасова.

Тя подчерта, че въпреки това са готови да разговарят с всяка една от партиите, които българските граждани са изпратили в парламента, но и да се съобразят с различните аргументи.

"Няма работеща управленска конфигурация, която да не породи напрежение сред нашите членове и симпатизанти. но въпрос на политическо лидерство е правилните решения да се вземат навреме, независимо от вътрешнопартийните недоволства. Въпрос на смелост е да излезем от рамките на тактическите сметки и да насочим политическата си енергия към работата за цялото общество, а не само за собствените си формации. Убедени сме, че в дългосрочен план подобен подход ще даде добри резултати - и за укрепването на политическите тенденции, и за бъдещето на България", отбеляза още Десислава Атанасова.

Тя призова в дните на Страстната седмица за християните и последните 10 дни на Рамазан за мюсюлманите всеки един да прояви смирение, да потисне гордостта си и да потърси прошка.

Всичко за първия ден на 49-ото Народно събрание четете ТУК

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Промениха програмата за полуфиналите реванши в турнира за Купата на България
Промениха програмата за полуфиналите реванши в турнира за Купата на България
Румен Радев: На 49-ото НС е отредена съдбовна роля, първостепенна задача е бюджетът
Румен Радев: На 49-ото НС е отредена съдбовна роля, първостепенна задача е бюджетът