НОВИНИ

Деветокласниците ще решават задачи с практическа насоченост на 14 и 15 октомври

деветокласниците решават задачи практическа насоченост октомври
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
13:51, 11.10.2024
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

Задачи с практическа насоченост ще решават над 61 000 деветокласници на входното ниво за оценка на познанията им по природните науки. За първи път тестът ще се проведе само електронно и ще бъде на 14 и 15 октомври. Служебният министър на образованието и науката проф. Галин Цоков провери готовността за провеждането на теста в Професионалната гимназия по строителство и архитектура във Велико Търново.

С теста ще бъдат оценени знанията на деветокласниците по биология, химия и опазване на околната среда, физика и астрономия:

"В тези три области тестовете ще имат до 10 въпроса, които са тип казуси. Те могат да бъдат със затворени отговори, т.е. избираеми отговори, могат да бъдат и с кратък отговор, който децата пишат на клавиатурата на кирилица. В рамките на отделните модули времето е определено на 30 минути", поясни просветният министър Галин Цоков.

Той подчерта, че това не е изпит за външно оценяване и оценката няма да бъде включена в ученическите досиета. Ако ученикът желае и учителят прецени, оценката може да бъде вписана като текуща по съответните предмети. За първи път знанията на учениците ще бъдат оценени чрез две електронни платформи.

"Това е възможност да се изпробват възможностите на такъв тип електронно изпитване. Тази две платформи са български и след това могат да се използват и в други форми на оценяване или на пробни изпити, свързани с предстоящото външно оценяване, подготовката за зрелостни изпити", каза още Галин Цоков.

Когато се натрупа практика, може да се премине и към електронно външно оценяване на знанията на учениците, посочи още министър Цоков.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Кузманов отпадна на четвъртфиналите на турнир в Италия
Димитър Кузманов отпадна на четвъртфиналите на турнир в Италия
Националите Нестеров, Милев и Донски се класираха за полуфиналите на двойки на тенис турнири от ITF
Националите Нестеров, Милев и Донски се класираха за полуфиналите на двойки на тенис турнири от ITF