Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Димитър Дилчев от Центъра за градска мобилност: Целта ни е по-високото качество и повече километри

от БНТ
09:29, 26.09.2020
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

Нова транспортна схема и промени в движението на градския транспорт гласуваха общинските съветници в София. В "Денят започва с Георги Любенов" с подробности за нововъведенията гостува изпълнителният директор на Центъра за градска мобилност в столицата Димитър Дилчев.

"Всичко това е част от по-доброто обслужване, повече километри, по-бързия начин да пътуваме с градския транспорт в столицата. Това са мерки, които въпреки трудните времена през последните месеци, Центърът за градска мобилност и Столична община непрекъснато предлагат", каза той.

Дилчев подчерта, че за него е важно да се повиши качеството на обслужването на северните райони - Подгомер и Войняговци, и затова се възстановява положение от преди 15-ина години, когато автобусните линии са били две.

Има промяна в организацията на движение на тролеите. Тролей №5 не се разрежда, напротив - пуска се допълнително още една кола през почивните дни. Създава се нова линия №3, която ще дублира тролей №5 от Пета градска болница до болница "Света Ана".

Нововъведение има и при линиите за Витоша - за първи път тази зима ще има три курса през делничните дни до Морените и Златните мостове.

"За пръв път през тази зима софиянци ще могат да се радват на планината и през делничен ден. През цялото лято курсовете до Витоша бяха увеличени. Надявам се това да е услуга, която да се ползва все повече и повече", сподели Димитър Дилчев.

Промени има и в маршрута на автобус №90 - с малко отклонение той ще достига до метростанция "Хаджи Димитър". Според изпълнителния директор на Центъра за градска мобилност в столицата интересът към третия метродиаметър ще продължи да нараства.

"В момента между 25 000 и 30 000 души го използват и очакваме това число да се увеличи с довършването му", добави той.

Дилчев отбеляза, че заради пандемията пътниците в градския транспорт са намалели.

"Мерките по дезинфекция и безопасност, които започнаха в началото на пандемията, продължават и в момента - дезинфекция на превозните средства, на спирките, на метростанции. Така че, ако се носят и маски, градският транспорт ще е едно безопасно място", увери той.

Какво още коментира изпълнителният директор на Центъра за градска мобилност в столицата - вижте във видеото.

Гледайте още от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Министър Борисов: Българската икономика има нужда от скорост за предприемане на мерките
Министър Борисов: Българската икономика има нужда от скорост за предприемане на мерките
Д-р Симидчиев: Училището няма да стане огнище, а място за разпространение на вируса
Д-р Симидчиев: Училището няма да стане огнище, а място за разпространение на вируса