НОВИНИ

БСП провежда юбилеен 50-и Конгрес

Вера Александрова
от Вера Александрова
08:30, 26.09.2020 (обновена)
Чете се за: 00:43 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС/Архив

БСП провежда днес и утре юбилеен 50-и Конгрес.

Началото е 10:00 ч., а главната задача на делегатите след убедителната победа на Корнелия Нинова за лидерския пост на 12 септември, е да изберат нов Национален съвет на партията. Той има 180 членове, които по устава на партията "осъществяват дейността и определят политиката на БСП".

Делегатите на днешния Конгрес, които ще бъдат 800, трябва да изберат и председател и членове на Контролната комисия на левицата. На червения форум ще бъде представен отчетът на Националния съвет на БСП и на парламентарната група на "БСП за България". Ще бъдат разгледани и отчети на левите депутати в Европейския парламент.

"До момента членовете на Националния съвет са 186. Конгресът има право да увеличи или да намали техния брой, но БСП винаги е била демократична партия и в нея всеки има своето право на глас. Кои ще бъдат членовете на новия Национален съвет ще разберем късно тази вечер", заяви досегашният секретар на Националния съвет на БСП Вяра Емилова.

Над 700 са кандидатурите за членове на Национален съвет, като те се предлагат от конференциите, които преминаха в началото на тази година, всеки един партиен член има правото да бъде и член на Национален съвет, допълни тя.

Емилова не очаква напрежение, напротив, тя очаква да тръгнат обединени и много по-силни след днешния конгрес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Самолет се разби край Харков, десетки загинаха (Снимки)
Самолет се разби край Харков, десетки загинаха (Снимки)
Прокурорите избират свой нов представител във ВСС
Прокурорите избират свой нов представител във ВСС