НОВИНИ

Прокурорите избират свой нов представител във ВСС

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
08:15, 26.09.2020
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Днес над 1530 прокурори от цялата страна избират своя нов представител в Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. Те ще могат да гласуват електронно или с бюлетина за единствения кандидат Евгени Иванов. Изборът с бюлетина ще се проведе в Съдебната палата.

Изборният ден започна в 8:00 ч. и трябва да приключи в 18 ч. 1312 от прокурорите са заявили обаче, че ще гласуват дистанционно електронно, а в Съдебната палата се очакват около 200-210 прокурори, ако всички те решат да дойдат и да упражнят правото си на глас, да дойдат и да гласуват с хартиена бюлетина.

Сред гласуващите дистанционно и електронно е и главният прокурор Иван Гешев. С бюлетина ще дойде да гласува обаче Евгени Иванов, единственият кандидат за член на ВСС. Той ще довърши мандата на Даниела Машева, която стана заместник на главния прокурор, т.е., той ще влезе във ВСС за малко по-малко от две години, колкото остават до края на мандата на настоящия състав на ВСС.

В 18:00 ч., когато изборният ден приключи, ще бъдат отчетени резултатите на два пъти - веднъж от електронното дистанционно гласуване, което е чрез интернет базирана платформа, и втори път преброените бюлетини в урната, които са подадени в Съдебната палата. За да има избор, трябва да гласуват половината плюс един от прокурорите и по-голямата част да са подкрепили Евгени Иванов за неговия избор.

Мерките за сигурност около Съдебната палата са изключително засилени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП провежда юбилеен 50-и Конгрес
БСП провежда юбилеен 50-и Конгрес
255 са новите случаи на коронавирус при направени 5047 теста
255 са новите случаи на коронавирус при направени 5047 теста