НОВИНИ

Христо Иванов не изключи евентуална коалиция с ГЕРБ, но само ако Борисов се оттегли

bnt avatar logo
от БНТ
22:32, 25.09.2020
9443
Чете се за: 01:22 мин.
Политика

Ние от самото установяване на "Демократична България" сме заявили много ясно, че централният проблем е моделът Борисов - Пеевски и не можем да приемем каквото и да е оставане на Борисов в каквато и да е политическа роля, не само премиерска. Това заяви в студиото на "Панорама" съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

Христо Иванов не изключи евентуална коалиция с ГЕРБ, но само ако председателят й Бойко Борисов се оттегли от нея.

Съпредседателят на "Демократична България" изключи коалиция с БСП. "Имa тeми, зa кoитo cмe гoтoви дa рaзгoвaрямe c вcички, нo тoвa нe oзнaчaвa, чe cмe гoтoви дa влeзeм в eднo упрaвлeниe'', каза председателят на "Да, България". По думите на Иванов еднa oт тeзи тeми e cъдeбнaтa рeфoрмa, за която ще е необходимо широко мнозинство.

Властта отдавна е схлупила очи. Въпросът е гражданската енергия да може да се превърне в нещо, което ще замени тази власт и това е процесът, който предстои. Той е сложен процес. Това управление е приключило, независимо дали си дава сметка за този факт, заяви Христо Иванов.

Има достатъчно белези, че управлението губи контакт и диалог с реалността. Борисов не смее да се появи на улиците на София. Това е изчерпало се управление, подчерта Иванов.

"Имаме управление, което не се ползва с доверие системно, управление, което е корумпирано дълбоко и това се вижда от все повече външни наблюдатели и граждани в България. Тази негова корупция стои в основата на невъзможността да се има доверие на отделните му политики. Това е причината хората да искат избори, за да могат да го заменят с друго, в което да имат повече доверие“, заяви Христо Иванов.

По думите му протестът е за възстановяване на законността. Това са неща, които са пред скоби за едно демократично, европейско, модерно общество. Нашият дневен е дневният ред на модернизацията. Зад кризата, която идва и още не сме изпитали, идва и огромна трансформация, която ще се случи с целия свят и това как България ще се справи с тази трансформация може да се окаже решаващо за следващите генерации, посочи още Иванов.

Според него темата за нелегитимното разпореждане с властта в България е раздрусало дървото в Росенец. Проблемът беше, че видяхме материализирано срастването между власт и благосъстояние.

Той коментира, че има две политически сили в момента, които са в сравнително окомплектован вид – "Демократична България" и ДПС. Всички останали са в процес на трансформация или появяване. Повече от половината от политическите сили, които ще се появят в следващия парламент, са нови брандове.

Вижте още във видеото.

Гледайте още от "Панорама"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов: ООН няма алтернатива в развитието на международното право и на многостранното сътрудничество
Борисов: ООН няма алтернатива в развитието на международното право и на многостранното сътрудничество
СЗО: Има вероятност жертвите на COVID-19 да достигнат 2 милиона
СЗО: Има вероятност жертвите на COVID-19 да достигнат 2 милиона