НОВИНИ

Прокурорите избират член на ВСС, кандидатът е само един

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:18, 19.09.2020
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС

Общото събрание на прокурорите избира член на Висшия съдебен съвет. Единствен кандидат е председателят на Асоциацията на прокурорите и прокурор във Военно-апелативната прокуратура Евгени Иванов.

Основна тема по време на събранието беше отстояването на независимостта на прокуратурата и необходимостта тя да остане като част от Съдебната власт.

Общото събрание започна с час по-късно от предвиденото, тъй като нямаше кворум. Общият брой прокурори е 1531. В залата присъстваха 319 и по закон събранието може да се проведе, ако в часа на свикването в залата са поне половината плюс един или час по-късно, независимо от това колко прокурори присъстват.

Днес бяха избрани комисиите за избора и беше изслушан кандидатът Евгени Иванов, който от 2000 г. е в системата, първо на военното следствие, а след това и на военната прокуратура.

Главният прокурор откри Общото събрание на прокурорите и подчерта, че се надява за член на Висшия съдебен съвет да бъде избран колега, който ще отстоява интересите им.

Иван Гешев, главен прокурор: Изборът е от съществено значение в момента, в който прокуратурата на Република България отново трябва да отстоява своята независимост. И то не с оглед интересите на прокуратурата и отделните прокурори. А с оглед интересите на българските граждани и общество.

Независимостта на прокуратурата беше основен акцент и за единствения кандидат за член на Висшия съдебен съвет. Според Евгени Иванов днес атаките срещу държавното обвинение са много и повечето са недобронамерени.

Евгени Иванов, прокурор във Военно-апелативна прокуратура, кандидат за член на ВСС: Вярвам, че отстояването на независимостта на прокуратурата, като част от Съдебната система в нашата страна, ще предотврати рисковете от погазване върховенството на закона в една правова държава.

Според Иванов прокуратурата трябва да прояви воля, твърдост и непримиримост към неправдата. По думите му доверието в държавното обвинение трябва да се защитава, като се показва, че законът е равен за всички, а не важи само за едни. Пред колегите си декларира, че ако бъде избран ще е представител на прокурорите в кадровия орган на Съдебната власт.

Евгени Иванов, прокурор във Военно-апелативна прокуратура, кандидат за член на ВСС: И ще бъда непримирим към всички опити за въздействие, за неправомерно въздействие върху прокуратурата и нейната работа. Защото тежко и горко на държава, в която няма независима прокуратура.

Евгени Иванов обеща още на колегите си, че ще защитава всеки прокурор, който е подложен на недобронамерени атаки от разследвани и обвиняеми.

Прокурорите избират член на ВСС, който ще довърши последните две години от вече започнал петгодишен мандат. Той няма право на втори последователен мандат и най-вероятно по тази причина желаещите не са много. Ако бъде избран за член на ВСС, Евгени Иванов ще бъде на мястото на Даниела Машева, която напусна съвета и стана зам. главен прокурор.

В предаването "Денят започва" с Георги Любенов Даниела Машева коментира, че българската прокуратура ще отговори на въпросите, поставени й от комисията в Европейския парламент ЛИБЕ. Те били основно за разпространените записи на разговори, за които се твърди, че се чува гласът на премиера Борисов, както и за медийни публикации, които твърдят, че министър-председателят притежава имот в Барселона, а испанските власти разследват казуса.

Даниела Машева, зам. главен прокурор: В момента сме в процес на оформяне на информацията по критериите, които са зададени от комисията ЛИБЕ. Два въпросите касаят записите, които се твърди, че са на премиера. Също за имотите в Барселона. Нашият отговор се подготвя. По отношения на Барселона трябва да кажа, че се извършва проверка, назначени са данъчни ревизии. Към настоящият момент от м. юли е изискана информация от испанските власти и по тяхното твърдение, че там се води разследване. Разбирате, че ако там са събрани някакви доказателства, ние по линия на международното правно сътрудничество бихме желали да получим тези доказателства.

Изборът ще бъде следващата събота. 1312 прокурори са заявили, че ще гласуват дистанционно-електронно, чрез интернет базирана платформа. 219 могат да упражнят правото си на глас с хартиена бюлетина. За да има избор, трябва да са гласували поне 766 прокурори и повече от половината от гласувалите да са дали гласа си за Евгени Иванов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
73-та вечер на протести в София
73-та вечер на протести в София
Месеци след COVID-19: Умора, главоболие и задух още измъчват преболедувалите вируса
Месеци след COVID-19: Умора, главоболие и задух още измъчват преболедувалите вируса