НОВИНИ

Месеци след COVID-19: Умора, главоболие и задух още измъчват преболедувалите вируса

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
20:14, 19.09.2020
18550
Чете се за: 00:48 мин.
Още

Месеци наред, след като са преболедували COVID-19, много хора продължават да се измъчват от умора, затруднено дишане и главоболие. Изследвания в Северна Ирландия и Швеция разкриват дългосрочните ефекти от болестта.

Наблюденията след изчистване от инфекцията с COVID-19 в една от болниците в Дъблин показват, че половината пациенти са се оплаквали от постоянна умора около 10 седмици след изписването им.

Подобни сведения са събрани за хиляди пациенти в Швеция. Сред тях е и медицинската сестра Ева Хьоглунд. Повече от пет месеца след заболяването тя още не може да се върне на работа.

Ева Хьоглунд: Усещам се така, сякаш не съм спала от три дни. Имам внезапни пристъпи на умора. Сърцето ми бие бързо. Все едно че дишам в гореща сауна и не ми достига въздух.

Тези пристъпи принуждават Ева да лежи по няколко часа през деня.

Ева Хьоглунд: Постоянното главоболие сякаш пулсира във вените ми. Като че ли в главата си имам горещ живак и той се стича по гръбнака ми. Дробовете ми направо горят.

Медицинските прегледи показват, че работоспособността на жената е намаляла наполовина. За хора в подобно състояние ще бъдат необходими специални грижи и внимание, категорични са медиците.

Сара Мангсбо, професор по имунология: Необходимо е да се проучат дългосрочните симптоми - какви са те и кои хора страдат от тях. За тези хора здравните служби трябва да предвидят специализирани грижи.

До момента е установено, че пациенти със склонност към тревога и депресии са по-склонни да чувстват умора след преодоляване на заразата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокурорите избират член на ВСС, кандидатът е само един
Прокурорите избират член на ВСС, кандидатът е само един
 Младежи рискуват живота си заради селфи на опасни обекти
Младежи рискуват живота си заради селфи на опасни обекти