Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Д-р Симидчиев: Училището няма да стане огнище, а място за разпространение на вируса

bnt avatar logo
от БНТ
09:14, 26.09.2020
Чете се за: 01:09 мин.
Още

Училището няма да бъде огнище или развъдник, а място за разпространение на коронавируса. Това заяви известният пулмолог д-р Александър Симидчиев в "Денят започва с Георги Любенов".

Според него заразените ученици няма да боледуват толкова тежко, т.е., няма да се повишат хоспитализациите и интензивните отделения, но ще се повиши разпространението.

"Аз не предвиждам големи проблеми с учениците, възможно е да има проблеми с учителите. Но учениците няма да боледуват тежко, но те ще станат начин, по който инфекцията ще се разпространява", допълни докторът.

Увеличаването на заразените е очаквано, "защото върнахме горе-долу една десета от населението обратно в групи - това са 700 000 ученици, които започнаха да си контактуват интензивно и това е мястото, където заразата се разпространява".

Според пулмолога това, което наблюдаваме като пикове и спадове, не се дължи на външни фактори на вируса, а на поведението на хората.

"Когато хората се уморят да спазват мерките и започнат да контактуват повече и без предпазни средства, ще имаме пик. Когато съберем много хора на мач, на протест или на училище - ще наблюдаваме пик. Не е проблемът на околната среда, проблемът е на човешкото поведение", допълни той.

Д-р Симидчиев заяви, че в момента, в който хората започнат да палят печките с дърва и въглища, увеличаването на фините прахови частици ще предразполага към по-често боледуване от всякакви инфекции, включително и от коронавируса. Той даде за пример Северна Италия, където според него, една от причините тя да е такова огнище, е че било най-замърсеното място от цялата страна.

Пулмологът заяви, че системата все още не е под натиск, но е трудно да се прогнозира какво ще стане по-натам.

"В интензивните отделения няма да има проблем с ресурса. Около 700 човека са хоспитализирани към момента, това също е далече от броя на леглата, които има", коментира той.

Единствено проблем вижда в поляризирането на мненията, защото хората се объркват кого да слушат и защо. Според него трябва да се обърне внимание не да се нарежда на хората какво да правят, а да им се обяснява какво и защо трябва да направят.

Още от разговора - вижте във видеото.

Гледайте още от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Дилчев от Центъра за градска мобилност: Целта ни е по-високото качество и повече километри
Димитър Дилчев от Центъра за градска мобилност: Целта ни е по-високото качество и повече километри
Изтребители Ф-16 ще охраняват българското въздушно пространство
Изтребители Ф-16 ще охраняват българското въздушно пространство