НОВИНИ

Д-р Симидчиев: Първите случаи на заразени с коронавирус ученици показват, че това се е случило извън училище

bnt avatar logo
от БНТ
07:39, 17.09.2020
8112
Чете се за: 00:54 мин.
Здраве

Първите случаи на заразени с коронавирус ученици още в началото на учебната година показват, че това се е случило извън училище, подчерта пулмологът д-р Александър Симидчиев. Прагматичното и спокойно приемане на тези случаи е правилният начин за справяне, подходът към вируса трябва да бъде систематичен и спокоен. Д-р Симидчиев предложи да се направи система, в която да се отчита в кои училища колко заразени деца има, за да се отчете кое от тези заведения се справя по-добре, кое по-зле и в бъдеще системата да се самообучава.

"Децата по принцип в училище боледуват по-леко или въобще не боледуват от COVID-19, този експеримент ще е повече за това доколко те могат да разнасят инфекцията обратно към къщи, аз не виждам особена драма в това, което се случва", заяви в "Денят започва" д-р Симидчиев.

Той препоръча подходът към учениците да е индивидуализиран, защото мерките спазват по един начин малките и по различен начин тези, които са в гимназиалния курс. Предположи, че ще има леко повишаване на случаите, тъй като обучението вече е присъствено, но не вярва да се получи някакъв страхотен бум. Ако детето има някакви симптоми, трябва да се изследва и поведението да е на базата на изследванията, препоръча пулмологът.

На старта на учебната година: Как ще се учи в условията на COVID-19?

В България до момента са направени над 470 000 PCR теста от началото на пандемията, открити са около 18 000 случая, което е една идея по-малко отколкото се е очаквало - около 25 000, съобщи д-р Симидчиев.

"Засега сме в оптимистичния сценарий, драма в момента няма", заяви той.

За момента броят на заразените все още продължава да е под 200, на седмична база те не нарастват, ситуацията е спокойна.

Гледайте още от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва тестването на контактните ученици на заразените преподаватели от 55-о СУ
Започва тестването на контактните ученици на заразените преподаватели от 55-о СУ
След първия случай на заразен ученик в Русе: Онлайн обучение на класа, 3-ма ученици са под карантина
След първия случай на заразен ученик в Русе: Онлайн обучение на класа, 3-ма ученици са под карантина