НОВИНИ

Машина дезинфекцира книгите в библиотеката в Благоевград

bnt avatar logo
от БНТ
06:53, 17.09.2020
Чете се за: 01:09 мин.
Регионални

Регионалната библиотека "Димитър Талев" в Благоевград закупи специална машина, с която ще почиства и дезинфекцира книгите си. Тя е фокусирана върху обработката на печатните издания най-вече срещу COVID-19.

420 000 заглавия, сред които най-новите излезли на пазара, има във фонда си Регионалната библиотека в Благоевград. Заради пандемията от коронавирус през последните месеци всички книги, вземани от библиотеката, след тяхното връщане бяха поставяни под 72-часова карантина.

"Голямото умуване и голямото условие за нас беше предвид интересната ни COVID година, дали тази машина предпазва от COVID вируса. Преди да я закупим ние получихме сертификат за преминали тестове на машината. Наистина се гордеем, че сме първите след Националната библиотека, които имаме такава машина", каза Дора Ангелова, директор на Регионална библиотека "Димитър Талев".

"Тя е с UV лампа, може да ароматизира книгите. До 6 книги се слагат вътре, стоят 30 секунди, за да е пълна дезинфекцията, след което се изваждат и книгите са готови за употреба от читателите. Всеки, който идва да връща, книжките първо се дезинфекцират. Когато ги вземат, те вече са дезинфекцирани, така че да нямат притеснения читателите", каза Емилия Малешевска, завеждащ "Читалня, справочен отдел и изкуство".

Работата с машината е лесна и бърза.

"Книгата се проверява щателно за метални елементи, кламери, разделители, евентуално забравени от читател. Книгите може да се наредят на две нива", каза Сашка Габерова.

През следващите седмици освен книгите, които в момента се връщат от читатели, от библиотеката ще започнат обработка по новата технология и на издания, които се пазят повече от 60 години в хранилищата на културната институцията.

"UV лампите по принцип увреждат хартията, когато многократно са използвани, така че най-старите книги няма многократно да бъдат минавани. Ние първо ще ги обезпрашим, обезпаразитим, това е с цел съхранение на книжния фонд", каза Дора Ангелова, директор на Регионална библиотека "Димитър Талев".

Изданията, почиствани в устройството, ще може безпроблемно да се ползват и от хора с алергии. Освен опасни вируси, от книгите се премахват и натрупаните фини прахови частици по страниците.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След първия случай на заразен ученик в Русе: Онлайн обучение на класа, 3-ма ученици са под карантина
След първия случай на заразен ученик в Русе: Онлайн обучение на класа, 3-ма ученици са под карантина
Ураганът Сали взе жертва и остави половин милион души без ток в САЩ
Ураганът Сали взе жертва и остави половин милион души без ток в САЩ